Pinnen/Chippen

Het is allemaal erg verwarrend die terminologie in het elektronisch betalingsverkeer van vandaag. Ook het artikel in de krant van 10 juli 'Banken werken aan beveiliging geld pinnen', draagt bij aan die onduidelijkheid.

De eerste regel luidt: “De Nederlandse banken willlen het betalen bij geldautomaten veiliger maken”. Maar, er kan in Nederland helemaal niet worden betaald bij een geldautomaat. Een geldautomaat geeft kontant geld, en daarvan staan er in Nederland circa 5.500. Bij het afrekenpunt van de winkelier staat een automaat, waarmee elektronisch kan worden afgerekend. Van dit type terminals zijn er 90.000 geïnstalleerd.

Met de introductie van de Chipknip en de Chipper in de tweede helft van dit jaar wordt het nog leuker. We kunnen dan namelijk naast 'flappentappen' (kontant geld opnemen) en pinnen (on-line afrekenen met de magneetkaart) ook nog gaan chippen (off-line afrekenen met de elektronische beurs).

    • Ferry Kalfsvel
    • Ncr Nederland