Leiders Burma hekelen Suu Kyi

JAKARTA, 20 JULI. De Burmese militaire leiders hebben oppositieleidster Aung San Suu Kyi gisteren gehekeld voor “het napraten” van oproepen in Europa economische sancties in te stellen tegen het land om het militaire regime te verdrijven. Volgens de regeringskrant Nieuw licht van Myanmar hebben Suu Kyi en haar NLD-partij “onheil” over Burma afgeroepen.

“Ze laten liever medeburgers lijden terwijl ze buitenlandse investeerders zouden moeten aanmoedigen in het land te investeren”, aldus het hoofdartikel in de krant. Volgens de Burmese minister van buitenlandse zaken Ohn Gwan, die in Jakarta de vergadering van het Aziatische handelsblok ASEAN bijwoont - waarbij Burma is toegelaten als waarnemer - is “er geen noodzaak sancties in te stellen tegen ons allemaal voor wat er in het land gebeurt”. De roep om sancties was volgens hem het gevolg van “een verschil in perceptie in Azië en het Westen van mensenrechten.” De Europese Unie heeft tot nog toe van sancties tegen Burma afgezien, omdat deze betekenisloos zouden zijn zonder maatregelen in Azië zelf tegen het land. Aung San Suu Kyi roept vandaag in de Franse krant Le Monde de ASEAN op Burma niet als waarnemer toe te laten. (Reuter)