Lauwe reacties op vertrek Karadzic

SARAJEVO, 20 JULI. De Bosnische regering heeft terughoudend gereageerd op de aankondiging gisteren van de Amerikaanse onderhandelaar Richard Holbrooke, dat de Bosnisch Servische leider Radovan Karadzic zijn publieke en bestuurlijke functies heeft neergelegd.

De campagnes voor de verkiezingen op 14 september mogen inmiddels beginnen, zo heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) beslist.

Vorige week stelde de OVSE de campagnes uit wegens het aanblijven van Karadzic. De Bosnische leiders in Sarajevo zijn er allerminst op gerust dat de rol van Karadzic geheel is uitgespeeld. Vice-president Ganic van Bosnië meent dat hij nog lang achter de schermen leiding zal kunnen geven aan de partij. Hij zei dat het Westen niet zal moeten stoppen bij het bericht van zijn terugtreden. “Wat Holbrooke heeft bereikt is een belangrijke stap voorwaarts. Het vereenvoudigt zijn arrestatie. De internationale gemeenschap heeft nu een grotere verantwoordelijkheid dan ooit om oorlogsmisdadigers weg te werken”, aldus Ganic. De Bosnische premier Muratovic toonde zich sceptisch over het aangekondigde vertrek van Karadzic. “Zijn invloed zal dezelfde zijn”, aldus Muratovic. Volgens oud-premier Silajdzic is de terugtreding van Karadzic niet meer dan een poging van de SDS om zich te legitimeren. “We zijn in een val gelokt”, aldus Silajdzic. “De democratie heeft verloren en het fascisme gewonnen.”

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de terugtrekking van Karadzic uit zijn functie een “stap voorwaarts”. En woordvoerder van het ministerie noemde het akkoord “niet volledig bevredigend”. Zowel de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Warren Christopher, als onderhandelaar Holbrooke waren het daar over eens. “Christopher is sterk van mening dat er druk op Karadzic moet blijven en dat het doel is dat hij moet eindigen [op het VN-tribunaal] in Den Haag”, aldus de woordvoerder.

Reacties uit andere landen op het vertrek van Karadzic waren overwegend positief. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Hervé de Charette verwelkomde zijn terugtreden, maar zei dat de enige juiste plaats voor zowel Karadzic als generaal Ratko Mladic het VN-tribunaal voor oorlogsmisdadigers is. Gevraagd of Franse soldaten mee zouden werken aan een arrestatie van beide Bosnische Servische leiders, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken: “Alles op zijn tijd”.

Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Kinkel, zei dat Karadzic en Mladic nu terecht moeten staan voor het Haagse tribunaal. (Reuter, AP, AFP)