Krajicek inspireert nieuwe generatie tennissers

SCHEVENINGEN, 20 JULI. Op het moment dat Richard Krajicek een triomfantelijke knieval maakte op het heilige gras van Wimbledon, zat trainingsmaat Peter Wessels al weer in het vliegtuig op weg naar huis. “Jammer, maar we moesten echt weg. Na de eerste set heb ik mijn tas ingepakt en zijn we vertrokken. Gelukkig heb ik de beelden later alsnog gezien.”

Wessels was deze week actief op de gravelbanen van tennisvereniging de Metselaars in Scheveningen. Voor de vierde editie van het Challenger-toernooi kreeg het achttienjarige talent uit Elburg een wild card toegewezen van de organisatie. Wessels beschaamde het vertrouwen niet. De neo-prof reikte tot de kwartfinale, waarin hij vandaag met 7-6 en 6-4 verloor van de Tsjech Hrbaty.

Twee weken geleden, tijdens de laatste, beslissende dagen op Wimbledon, fungeerde Wessels op verzoek van Krajicek als trainingspartner van de kampioen-in-wording. “Een hele eer natuurlijk. En ja, het ging lekker. Normaal begint Richard te zeuren en te foeteren als het even niet loopt, maar dit keer had hij weinig reden tot klagen. Ik trouwens ook niet”, aldus de nummer 523 van de wereld.

Het feilloze optreden van zijn hitting partner maakte indruk op Wessels, zelf verliezend halve-finalist in het juniorentoernooi op de grasbanen van de All England Club. “Voor mij betekent zijn overwinning op Wimbledon een enorme stimulans. Hij is toch iemand die dicht bij je staat, een landgenoot met wie je regelmatig praat en af en toe traint. In die zin komt het winnen van een grand-slamtoernooi plotseling toch een stuk dichterbij.”

Waarmee Wessels overigens niet wil zeggen dat hij voorbestemd is om op korte termijn in de voetsporen te treden van zijn landgenoot. Want de Europees jeugdkampioen is naar eigen zeggen niet het type dat zich het hoofd snel op hol laat brengen, de lof die hij de laatste maanden van alle kanten krijgt toegezwaaid ten spijt. “Ik hou niet zo van al die opgeklopte verhalen over de nieuwe generatie die zogenaamd al klaar staat. Richard Krajicek die Wimbledon wint, dat is wel even iemand anders dan Peter Wessels die net achttien is en nog helemaal niets heeft gepresteerd.”

Het zijn relativerende woorden die Michiel Schapers als muziek in de oren moeten klinken. De oud-professional en sinds vorig najaar bondscoach van Jong Oranje ergert zich aan de “oppervlakkige en overtrokken geluiden” die hem ter ore komen. Zo geldt Wessels - mede door zijn lengte (1.95 meter) en indrukwekkende opslag - in de wandelgangen plotseling als 'een kloon van Krajicek'. Verder is de persinformatie over vier Nederlandse deelnemers aan het toernooi in Scheveningen voorzien van het bovenschrift: 'Het toekomstige Davis-Cupteam van Nederland'.

Schapers: “Vroeger was Tom Okker degene met wie iedere proftennisser in Nederland werd vergeleken, nu is Richard Krajicek ineens de man aan wie iedereen wordt gespiegeld. Ik vind dat makkelijk en goedkoop. Gevaarlijk bovendien. Zeg tegen de verkeerde persoon dat hij de nieuwe Krajicek is en tien tegen één dat hij ten onder gaat aan de hoge verwachtingen.”

Is Richard Krajicek het kompas van het Nederlandse tennis? Schapers haalt de schouders op. “Deze jonge jongens zijn gefocust op hun eigen loopbaan. Natuurlijk inspireert die Wimbledon-zege hen. Een Nederlander kan een grand-slamtitel winnen, is de belangrijkste boodschap. En een goed voorbeeld doet goed volgen, maar tegelijkertijd is en blijft tennis een individuele sport.”

Dat vindt ook Dennis van Scheppingen, de nummer 177 op de wereldranglijst. “Richard is vanaf nu het perfecte voorbeeld. Maar of hij volgende maand nu de US Open wint of niet, ik blijf mezelf voorlopig concentreren op mijn eigen spel”, aldus Van Scheppingen.

    • Mark Hoogstad