Indië-veteraan (1)

De 'In de marge' (13 juli) noopt mij als Indië-veteraan tot een reactie. De schoenenbon herinner ik mij niet, wél het bedrag van 300 gulden dat ik ontving voor méér dan vier jaar trouwe dienst voor Koningin en Vaderland oftewel 6 gulden per maand ... en... de maand gratis reizen - na ontscheping - (jawel) 3de klas, die toen nog bestond.

Daarna gedurende maar liefst 45 jaar niets ..., maar vorig jaar bleek ik in aanmerking te komen voor, let wel, twee gratis treinkaartjes 2de klas, voorbijgaand aan het feit dat het merendeel der Indië-veteranen 70-plus is en vaak niet meer zo goed ter been.

In een eerdere termijn (ook nog...) kreeg ik twee gratis treinkaartjes voor een bezoek aan de jaarlijkse Dodenherdenking te Roermond op 7 september. En nu dan, 46 jaar na dato, een 'uitkering' van 1.000 gulden bruto, oftewel voor velen 500 gulden netto.

Beschamend, vooral ook als ik zie hoe er met miljoenen gesmeten wordt, zoals in de affaire-Van Randwijck en de CTSV-zaak om maar twee voorbeelden te noemen, ondanks de wanprestaties die geleverd zijn.

Nogmaals, beschamend en voor velen van ons in hoge mate beledigend. Ik wens deze 1.000 gulden dan ook niet in ontvangst te nemen.

    • J.C.M. van Haastrecht