Honderd jaar Spelen; Atlanta in greep van sponsors

ATLANTA, 20 JULI. “Ik verklaar de Olympische Spelen voor geopend.” Na een jarenlang voorspel klonken die woorden uit de mond van de Amerikaanse president, Bill Clinton, vanochtend vroeg in het splinternieuwe olympisch stadion in Atlanta (in de Amerikaanse staat Georgia) als een bevrijding.

Eindelijk zijn de zesentwintigste Olympische Spelen begonnen, negen jaar nadat organisator Bill Payne op een ochtend tussen neus en lippen door tegen zijn vrouw zei: “Martha, we brengen de Olympische Spelen naar Atlanta.” Maar het is ook honderd jaar geleden dat de eerste moderne Spelen in Griekenland werden gehouden.

Met een spetterend megafeest dat bijna vier uur duurde, beleefde het grootste sportevenement ter wereld zijn vuurdoop. Gladys Knight (zonder Pips) zong 'Georgia on my mind' en na het gelijktijdig hijsen van de Stars and Stripes en het zingen van het volkslied vloog een formatie gevechtsvliegtuigen diagonaal over het stadion. Zestien dagen lang, tot en met zondag 5 augustus, staat de hoofdstad van Georgia in het teken van de Spelen. En van het kapitalisme. Dit zijn de Spelen van de sponsors.

Voordat oud-wereldkampioen Mohammed Ali het olympische vuur in het stadion kort na middernacht plaatselijke tijd ontstak, droeg de Amerikaanse discuswerper Al Oerter de fakkel de arena in.

Als eersten liepen de Griekse deelnemers - volgens traditie - het stadion binnen, ditmaal ook als eresaluut aan Olympia, waar honderd jaar geleden de eerste 'moderne' Olympische Spelen werden gehouden. Eveneens volgens traditie sloten de gastheren, de Amerikanen, de rij.

Celine Dion zong The Power of the Dream, voor de meer dan 80.000 aanwezigen in het stadion, onder wie minister-president Kok, Coretta King en miljardair Donald Trumpen voor 3,5 miljard televisiekijkers over de hele wereld.

De Spelen kosten Atlanta drie miljard gulden, in 28 sporten zijn 270 gouden medailles te verdienen en er zijn meer dan acht miljoen toegangskaartjes verkocht.

Ondanks de vliegramp woensdagavond bij New York waarbij 228 mensen om het leven kwamen, zag Clinton geen reden om in Washington te blijven. Als eregast van IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch en voorzitter Payne van het organiserende comité vloog hij gisteren naar het zwaar beveiligde Atlanta.

Het waren niet alleen befaamde artiesten als operazangeres Jessy Norman en de ster Celine Dion die de openingsceremonie van een muzikale omlijsting voorzagen. Tussen het sterrengeweld sprankelden ook juweeltjes als de Southwest DeKalb High School Marchin Band. Nadat de 275 leden van de band vanaf maart elke dag hadden gerepeteerd, mochten ze vannacht in 12 minuten hun kunstje tonen. Het vuur spoot uit de trompetten en trombones, zelden had de marching band de trommels zo gepassioneerd beroerd.

    • Ward op den Brouw