Heineken bouwt nieuwe glasfabriek in Moerdijk

Heineken gaat in Moerdijk een nieuwe glasfabriek bouwen, in samenwerking met de Duitse glasfabrikant Heye-Glas. Het is voor het eerst dat Heineken zelf een belang neemt in een glasfabriek. De bouw is volgens de bierbrouwer noodzakelijk geworden door de snelle toename van de export, jaarlijks zo'n 10 procent. Heineken neemt zelf voor 33,5 procent deel in de fabriek, waarmee een totale investering van 130 miljoen gulden is gemoeid. De vestiging zal werk bieden aan 115 mensen.

De fabriek gaat begin 1998 draaien en krijgt een capaciteit van 500 miljoen flessen per jaar, voornamelijk groene exportflessen. De exploitatie van de fabriek is volledig in handen van Heye-Glas. Heineken neemt volgens een woordvoerder een belang, omdat de bierbrouwer zijn eigen kennis wil inbrengen, met name over het vullen en het vervoer van flessen.

Partner Heye-Glas is volgens Heineken technologisch gezien de modernste glasproducent. Heye verkoopt al 25 jaar aan de Nederlandse bierbrouwer. Nauwere samenwerking met de Nederlandse leverancier De Vereenigde Glasfabrieken ligt niet voor de hand. De Nederlandse glasproducent is eigendom van het Franse Danone, een grote concurrent van Heineken.