Vrijspraak van verdachte kunstvandalist

DORDRECHT, 19 JULI. De 68-jarige papendrechter A. de J. is gisteren door de rechtbank in Dordrecht vrijgesproken van het beschadigen van twee schilderijen van J.C. Schotel in het Dordrechts Museum. De man zou op 20 juni een afbijtmiddel over de werken hebben gegooid. De rechtbank vond dat echter niet wettig en overtuigend bewezen. Het vonnis werd niet nader gemotiveerd.

De J. kreeg wel twee maanden voorwaardelijk voor het schrijven van een dreigbrief aan het museum. De man wilde daarmee een tentoonstelling over de negentiende-eeuwse schilder Ary Scheffer tegenhouden.

De straf gaat gepaard met een proeftijd van drie jaar. Officier van justitie mr. L. Dubbelman eiste twee weken geleden voor beide feiten tien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De J. verscheen niet op de zitting en was ook bij de uitspraak niet aanwezig.(ANP)