Uitwisseling tussen Israel en Hezbollah

TEL AVIV, 19 JULI. De voorbereidingen voor een uitwisseling van de stoffelijke resten van twee Israelische soldaten tegen de lijken van tientallen Hezbollah-strijders en tegen ongeveer 200 gevangenen van deze moslim-fundamentalistische organisatie, zijn in Libanon en Israel in volle gang.

Aan Israelische zijde gaat het om militairen, naar wordt aangenomen Rahamim Alsheikh en Yosef Fink, die tien jaar geleden door Hezbollah in Zuid-Libanon werden ontvoerd. Op een speciale Israelische begraafplaats in het Noord-Israel worden de lijken van Hezbollah-strijders opgegraven.

Duitsland speelt in deze uitwisseling van lijken en gevangenen een belangrijke rol, die wordt vergemakkelijkt door de betrekkelijk goede betrekkingen die Bonn met Teheran, de patroon van Hezbollah, onderhoudt. De Duitse bemiddelaar in deze zaak, Bernd Schmidbauer, heeft nauwe en omstreden contacten gehad met de Iraanse minister voor inlichtingendiensten.

Volgens de Libanese minister van buitenlandse zaken zullen de lijken van de twee Israelische soldaten vandaag aan Schmidbauer in Beiroet worden overhandigd. Op grond van onder andere afdrukken van de tanden zijn deze lijken door Duitse specialisten als die van de twee Israelische soldaten geïdentificeerd.

De meeste vrij te laten gevangenen van Hezbollah bevinden zich in gevangenissen van het door Israel gecontroleerde Zuidlibanese leger in de 'veiligheidszone' in Zuid-Libanon. Voorzover bekend zal Israel twee uit Libanon ontvoerde leiders van Hezbollah, de sjeiks Obeid en Durani, niet vrijlaten. Israel houdt deze zware gijzelaars vast om de vrijlating van boordwerktuigkundige Ron Arad, die in Zuid-Libanon gevangen werd genomen en over wiens lot geen zekerheid bestaat, af te dwingen. De Duitse kanselier Helmut Kohl heeft zijn invloed aangewend om in Teheran over deze affaire opheldering te verkrijgen.

De uitwisselingsovereenkomst met Hezbollah zou kunnen duiden op het op gang komen van een diplomatieke dialoog tussen Israel, Libanon en Syrië, onder andere via Egypte en de VS, over een Israelische ontruiming van Zuid-Libanon tegen harde veiligheidsgaranties. In de Israelische pers is de afgelopen weken verscheidene malen suggesties verschenen die op een dergelijke ontwikkeling duiden.