Uitgprocedeerde Iraanse asielzoeker teruggestuurd

Foto: SCHIPHOL - Een uitgeprocedeerde Iraanse asielzoeker is gisteren op het vliegtuig naar Teheran gezet. Enkele tientallen mensen demonstreerden op Schiphol tegen de uitzetting. Een dag eerder had de asielzoeker geprobeerd zijn polsslagader door te snijden. Een arts constateerde dat er geen medische noodzaak was om de uitzetting op te schorten, aldus een woordvoerder van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

In Iran zal hij niet aan zijn lot worden overgelaten. “Een IND-medewerker houdt vanuit de ambassade in Teheran op gezette tijden contact met de uitgezette asielzoekers”, aldus een IND-woordvoerder. Een woordvoerder van VluchtelingenWerk: “In de praktijk stelt de monitoring niets voor. Mensen krijgen een kaartje mee waar een telefoonnummer op staat dat ze kunnen bellen als er iets mis is.” VluchtelingenWerk pleit voor onafhankelijke controle op de veiligheid van terugkerende asielzoekers. “De ambassade in Teheran kan niet heel Iran in de gaten houden.” Inclusief de zes Iraniërs die sinds een Kamerdebat over de veiligheid in Iran van teruggekeerde asielzoekers vorige maand Nederland gedwongen moesten verlaten, zijn er vanaf januari 1995 ongeveer honderd uitgeprocedeerde Iraniërs uitgezet, aldus de IND-woordvoerder. Over hun situatie is bij de IND nog niet gerapporteerd. (Foto Bas Czerwinski)