Straatterreur van jeugdigen in Groningen

GRONINGEN, 19 JULI. Een groep van dertig 13- tot 16-jarige jongens oefent in wijken in Groningen straatterreur uit. De jeugdige straatrovers dwingen leeftijdgenoten met geweld sportschoenen, trainingjacks, baseballpetjes en scooters af te staan.

Grof geweld wordt door de jongeren niet geschuwd. Ook ouderen zijn beroofd. Volgens justitie zijn uit angst voor represailles slechts weinig aangiften gedaan.

Justitie in Groningen heeft besloten de groep harder aan te pakken. “Een cursus sociale vaardigheid of slachtoffer-in-beeld helpt bij deze jongeren niet meer. Je moet ze meteen streng aanpakken”, zegt jeugdofficier van justitie M.C. Weel. De jeugdige criminelen worden na een delict vastgehouden in een politiecel en snel voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die beslist over opsluiting in een jeugdinrichting. Binnen drie maanden moeten ze terecht staan voor de kinderrechter. Het openbaar ministerie heeft politie verzocht in de zomermaanden extra aandacht aan de jeugdige criminelen te besteden.

De jeugdigen, allen van allochtone afkomst, kennen elkaar allemaal, maar volgens justitie kan van een bende niet worden gesproken. Daarvoor opereren ze te impulsief. “Ze komen elkaar tegen en zeggen: ga je mee ouwehoeren. Dat betekent: we gaan iemand beroven.” Ze plegen hun misdrijven vooral in de wijken Lewenborg, Beijum, Oosterparkwijk en Vinkhuizen. “Ze bedreigen hun slachtoffers met een mes of een ander wapen, sommigen hebben een alarmpistool. Ze beroven hun leeftijdgenoten eerst en slaan ze dan alsnog in elkaar. Ze zijn behoorlijk sadistisch.”

Uit verhoren blijkt dat de jongens misdrijven op hun kerfstok hebben waarvan geen aangifte is gedaan. Justitie en politie kwam er in een paar gevallen achter dat ouders van slachtoffertjes zich uit angst voor repressailles hadden stilgehouden. Zo beroofden twee jongens van 14 en 15 jaar in Beijum een 17-jarige van zijn scooter. Toen hij die uiteindelijk weer terughad, wilden de ouders geen aangifte doen. Weel: “De ouders waren anders bang dat hun zoon niet meer gewoon naar school kon gaan.” Eén gepakt straatrovertje stuurde volgens Weel dreigbrieven uit een jeugdinrichting.

Volgens Weel zijn de laatste twaalf maanden 26 jongeren aangehouden voor berovingen en afpersingen. Minderjarigen waren voor ruim vijfhonderd minder zware geweldsdelicten verantwoordelijk. Het aantal geweldsdelicten door jeugdigen is de laatste jaren in Groningen volgens haar vrij stabiel, maar worden de criminelen wel steeds jonger. “Twee jaar geleden werden we voor het eerst geconfronteerd met een 13-jarige bendeleider. Nu hebben wel al met meer 13-jarigen te maken.” Begin deze week werden twee 13-jarigen voorgeleid in verband met verscheidene gevallen van straatroof.

Gisteren ontsnapte uit de Groningse jeugdgevangenis Het Poortje een 17-jarige gedetineerde. Volgens de jeugdofficier is de jongen “levensgevaarlijk”.