Sport 7 ook via kabel van exploitant Castel

ROTTERDAM, 19 JULI. De nieuwe sportzender Sport 7 heeft een principe-overeenkomst over doorgifte gesloten met Castel, de op een na grootste kabelexploitant van Nederland met 630.000 aansluitingen vooral in de noordelijke provincies.

Uiteindelijk zal Sport 7 slechts te zien zijn als een kijker een decoder aanschaft en zich tegen meerprijs abonneert op een 'pluspakket' met extra zenders. Maar omdat decoders nog niet in voldoende mate leverbaar zijn, zal de sportzender aanvankelijk gratis worden doorgegeven. Castel hoopt binnen twee jaar overal in haar verspreidingsgebied een decoder te kunnen installeren.

Sport 7 zegt nu dat men altijd al verwacht had dat de zender uiteindelijk in een pluspakket zou belanden. “Onze eis is alleen dat we terecht komen tussen gelijkwaardige tv-stations”, aldus de woordvoerder van Sport 7 die daaraan toevoegt dat in het pluspakket van Castel ook de algemene commerciële omroepen van Nederland te zien moeten zijn, zoals RTL 4, Veronica en SBS 6. Hij zegt dat daarover echter geen garanties zijn verstrekt. De woordvoerder van Castel wilde vanmorgen niets zeggen over de verdere samenstelling van het pluspakket. “Dat zijn details waarover we ons in dit stadium niet willen uitlaten.”

In de periode totdat het pluspakket wordt ingevoerd, betaalt de kijker dus niets. Maar Castel erkent dat aan Sport 7 in die periode wel een vergoeding zal worden betaald. Deels gebeurt dat “in natura”. Sport 7 heeft met Castel “een verregaande samenwerking op facilitair gebied” afgesproken. De kabelmaatschappij heeft een eigen bedrijf voor het maken van tv-produkties dat tot dusver werkt voor de publieke regionale omroepen in Groningen, Drenthe en Overijssel. De woordvoerder van Castel acht het mogelijk dat dat bedrijf bij voorbeeld tv-uitzendingen van de thuiswedstrijden van FC Groningen gaat produceren. Op de vraag hoe zich dat verhoudt met het contract over tv-produkties ter waarde van naar verluidt 140 miljoen gulden met producent en Sport 7-aandeelhouder Endemol, wil de woordvoerder van de zender niet ingaan. Volgens hem is dat contract nog niet getekend.

Na de afspraak met Castel heeft Sport 7 nu contacten met drie kabelmaatschappijen die in totaal bijna 40 procent van de Nederlandse tv-kijker van een kabelaansluiting voorzien. Of al die kijkers op 18 augustus, wanneer Sport 7 voor het eerst wil uitzenden, het station ook echt te zien krijgen is nog lang niet zeker. Verschillende gemeenten in het verspreidingsgebied weigeren vooralsnog gebruik te maken van het plan van kabelmaatschappij Casema (1,2 miljoen aansluitingen) om Sport 7 voor een periode van vijf weken op proef gratis uit te zenden.