Rente-angst neemt af; Centrale bank VS sust onrust beurs

WASHINGTON/AMSTERDAM, 19 JULI. De koersen van aandelen en obligaties zijn in de VS en Europa scherp gestegen nadat de voorzitter Alan Greenspan van de Federal Reserve Board, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, in het midden liet of een verhoging van de rente snel nodig zal zijn.

Greenspan schetste gisteren in zijn halfjaarlijkse Humphrey Hawkins-lezing voor het Amerikaanse Congres, waar op de financiële markten reikhalzend naar was uitgekeken, een gematigd beeld van de Amerikaanse economie. Hoewel de Federal Reserve zijn raming voor de Amerikaanse economische groei 1996 verhoogde van tussen 2 en 2,25 procent naar tussen 2,5 tot 2,75 procent, zei Greenspan te verwachten dat het tempo van de economische groei in de tweede helft van dit jaar afneemt.

Voor volgend jaar voorziet de 'Fed' een afnemende economische groei van tussen 1,75 en 2,25 procent. Het gematigde beeld van economische groei werd door Greenspan voorzien van een even gematigd beeld voor de inflatie. Hoewel Greenspan voor dit jaar nog gemiddelde prijsstijgingen voorziet van tussen 3 en 3,25 procent, neemt volgens de prognose die hij gisteren gaf de inflatie af tot tussen 2,75 en 3 procent volgend jaar.

Greenspan benadrukte wel dat de centrale bank op zijn hoede is wanneer er toch tekenen van prijsdruk opduiken. “Ik vetrouw er op dat het Federal Open Market Committee ingrijpt in de geldmarkt wanneer het gewicht van binnenkomend bewijs een intensivering van de inflatiedruk suggereert die de duurzaamheid van de economische expansie zou bedreigen”, zei hij. Het Federal Open Market Committee is het orgaan van de Federal Reserve dat het monetaire beleid vaststelt. De eerstkomende vergadering van dit comité is op 20 augustus.

Greenspan benadrukte de waakzaamheid van de centrale bank voor inflatiedruk, maar noemde de bewijzen voor toekomstige prijsstijging “schaars”. De stijging van de uurlonen, waarvan de publicatie samen met het werkloosheidspercentage de laatste maanden telkens zorgde voor een schrikreactie op Wall Street werd door hem gerelativeerd. De inkomens stijgen wel, maar dat kan volgens Greenspan ook het gevolg zijn van een veranderende samenstelling van de beroepsbevolking, waardoor er meer beter betaalde werknemers bijkomen.

Analisten concludeerden uit Greenspans toespraak dat een snelle, tussentijdse verhoging van de rente door de centrale bank, er niet van zal komen. Wel wordt nog steeds rekening gehouden met een verhoging van de rente na de bijeenkomst in augustus.

Greenspans toespraak werd op de Amerikaanse financiële markten begroet met koersstijging van zowel obligaties als aandelen. Daardoor daalde de rente op de langst lopende staatsobligatie voor het eerst sinds weken weer onder 7 procent. Het Dow Jones industrieel gemiddelde steeg met 87,3 punten tot 5464,18 punten. Dat is de grootste stijging sinds maart, en de eerste maal in weken dat er in drie opeenvolgende handelssessies winst is geboekt. In Europa werd positief op Greenspans speech gereageerd. Gisteren sloot Londen al 0,96 procent hoger, Parijs 0,61 procent, Frankfurt 0,36 procent en Amsterdam 0,43 procent. Rond het middaguur vandaag noteerde Frankfurt 0,65 procent hoger, Londen 0,96 procent, Parijs 0,61 procent en behaalde de AEX-index in Amsterdam een winst van 7,29 punten (1,38 procent) op 536,69 punten. Ook de Europese obligatiemarkten reageerden positief.