Rara Robeco

Het botert niet tussen de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en de Robeco beleggingsgroep. De VEB kritiseerde de in haar ogen slecht presterende Robeco-fondsen. Robeco-topbelegger Van Duijn hekelde de beursorderlijn die de VEB met Bank Labouchere heeft opgezet: weg VEB-onafhankelijkheid is zijn stelling. De VEB kraakte onlangs het beleggingsbeleid van Robeco, het grootste aandelenfonds van de Groep, dat niet beleggers zou bevoordelen maar de fiscus.

En nu is er weer gebakkelei: de VEB wil dat de beleggers in de individuele fondsen van Robeco hun oordeel mogen geven over de overname van de beheermaatschappij van Robeco door de Rabobank. Slecht idee, zegt Robeco, dan kunnen wij straks elke beleggingsbeslissing voorleggen aan de achterban. Nee, zegt de VEB, dit is niet zomaar een beslissing, dit raakt de structuur van Robeco. Het zit de VEB niet lekker dat de personele unies binnen de Robeco groep zo talrijk zijn dat dezelfde mensen die de Rabo-overname hebben gepland hem ook formeel fiatteren. En dat directievoorzitter Korteweg van Robeco ook nog lid van de raad van toezicht is van de Rabobank.

Als aandeelhouder in bedrijven moet Robeco natuurlijk van harte voorstander zijn van grotere invloed van beleggers. Dat kan het rendement opvijzelen doordat topmanagers worden beoordeeld op duidelijke winstdoelstellingen. Daarvoor ijveren is een verantwoordelijkheid die een beleggingsfonds moet nemen in opdracht van zijn eigen geldschieters. En wie zelf meer invloed wil als aandeelhouder, moet zijn eigen beleggers natuurlijk ook zeggenschap geven in cruciale belissingen.

    • Menno Tamminga