Onderzoek naar sterfgevallen

ROTTERDAM, 19 JULI. Justitie onderzoekt of twee Haagse verpleegkundigen, hun echtgenotes en hun boekhouder, betrokken zijn geweest bij de dood van een aantal bejaarden.

De verdachten werden juni dit jaar gearresteerd op verdenking van moord en of oplichting van een 95-jarige vrouw. De vrouw overleed april dit jaar volgens justitie “onder verdachte omstandigheden”.

Eén van de verdachten, de 37-jarige verpleegkundige Hans H., trad januari van dit jaar - na een spoedscheiding - in het huwelijk met een 95-jarige vrouw. Kort daarop stierf deze door justitie als 'zeer vermogend' omschreven vrouw. Zij was in het bezit van enige miljoenen.

De eveneens aangehouden collega van H., de 40-jarige André du M., verpleegde de 95-jarige dame in de luxe Haagse serviceflat Waalsdorp. Sinds 4 juni dit jaar zitten vier personen in voorlopige hechtenis. Eén verdachte is inmiddels door de rechter-commissaris in vrijheid gesteld.

Het gerechtelijk vooronderzoek is uitgebreid, zo deelt het OM mee, waarbij de betrokkenheid van de verdachten bij het overlijden van een aantal andere personen wordt onderzocht. De woordvoerder van het Haags parket, S.Horstink-Von Meyenfeldt, wil het aantal van twintig zaken waarover in perspublicaties wordt gesproken niet bevestigen.

Bewoners en personeel van verzorgingsflat Waalsdorp zijn geïnformeerd over de start van het justitiële onderzoek. Verzorgingsflat Waalsdorp en de Katholieke Stichting voor Verzorging en Verpleging (KVV) zijn “met grote zorg vervuld over het onderzoek dat recherche en openbaar ministerie doen naar mogelijke strafbare feiten die zouden zijn gepleegd door een medewerker en enkele oud-medewerkers van verzorgingsflat Waalsdorp”, aldus de directie van Waalsdorp.

De politie van het Haagse politiebureau Overbosch startte het onderzoek nadat iemand zich in april van dit jaar aan het bureau had gemeld met de mededeling “dat een en ander niet werd vertrouwd”. Tegen de twee verpleegkundigen is een strafrechtelijk financieel onderzoek ingesteld. Volgens het OM zijn de bezwaren tegen de verdachten “ernstig”.