Nederlandse atleten op stap met stretchpumps en bretels

WADDINXVEEN, 18 JULI. In de grote ontvangstruimte van Asics Benelux in Waddinxveen staat nog één olympische koffer, die van Bert van Vlaanderen. De marathonloper komt pas op de laatste dag van de Olympische Spelen in actie, dus Van Vlaanderen heeft nog even de tijd om zijn bagage op te halen.

De grote, blauwe koffer die door het Japanse bedrijf is gevuld, weegt meer dan veertien kilo en bevat een ruime collectie sportartikelen. Het Nederlands Olympisch Comité stelt dit pakket plus een set 'representatieve' kleding gratis ter beschikking aan de 242 atleten en de ruim honderd officials van de Nederlandse olympische ploeg. De kleding is speciaal voor NOC*NSF ontworpen door Barbara van der Kerke en gefabriceerd en geleverd door Asics (sportkleding) en Piet Zoomers (vrijetijdskleding). De collectie is duidelijk te herkennen als Nederlands. De kleuren rood, wit, blauw en oranje overheersen.

Onder in de koffer liggen drie paar schoenen: vrijetijds-sportschoenen, joggingschoenen en badslippers, met het officiële logo van NOC*NSF. De rest van de collectie is exclusief en eveneens bedrukt met het NOC-logo en teksten als participant en The Netherlands en jaartallen en namen van de steden van eerdere olympiades.

De koffer bevat aan sportkleren: vier paar sokken, drie korte broeken, een lange renbroek, een zwembroek of badpak, vijf T-shirts, drie singlets (sporthemden), drie poloshirts, een rugbyshirt, een topje (voor de dames), een regenpak, een joggingpak en een trainingspak.

Daarnaast beschikt de sporter over drie handdoeken, een zonneklep, een bandana (een sjaaltje dat je kunt oprollen tot hoofdband), zweetbandjes, een portemonnee en twee petjes. Eén pet is aangeboden door de stichting Fairplay, om ook tijdens de Spelen sportief aan te moedigen. Het tweede petje staat op de inventarislijst als Eltingh Cap. Tennisser Jacco Eltingh heeft een bedrijfje dat deze 'Nederlandse' hoofddeksels importeert. Onder de zonneklep van het rood-wit-blauwe petje staat de kaart van Nederland, zodat Nederlandse olympiërs hun buitenlandse collega's kunnen aanwijzen waar ze vandaan komen.

Het contract dat NOC*NSF heeft getekend met Asics staat los van de afspraken die gelden tussen andere fabrikanten en de verschillende sportbonden. De sporters mogen de wedstrijden derhalve afwerken in hun 'eigen' merk. Een succesvol sporter zal zich vaak moeten verkleden. Tennisser Jan Siemerink zal zijn warming-up afwerken in de NOC-kleding, speelt zijn wedstrijden in Ellesse en trekt tijdens de eventuele huldiging weer de Asics-outfit aan.

Voor officiële gelegenheden, zoals de openingsceremonie, kunnen de Nederlandse olympiërs een keuze maken uit het kledingpakket van Piet Zoomers. Dit modebedrijf uit Wilp begon een jaar geleden met de schetsen van ontwerpster Van der Kerke om een gepaste én passende collectie samen te stellen. De kledinghoes bevat tien kilo oranje blazers, beige en blauwe broeken en rokken, bermuda's in dezelfde kleuren, witte en indigo overhemden. Alles is op maat gemaakt voor de atleten en hun begeleiders.

“Dat is goed gelukt”, zegt Ben van Raan van de kledingfirma. “Van de dunste atlete tot en met de grootste zwaargewichten als Anton Geesink en Erica Terpstra.” Verder bestaat het assortiment aan nette kledij uit sokken, bruine bootschoenen voor de heren, beige stretch pumps voor de dames, een oranje poloshirt, een gestreepte pullover, een riem, bretels, een shawl voor de dames en een blauwe das voor de heren. Het kledingassortiment heeft NOC*NSF tussen de drie- en vierhonderdduizend gulden gekost. Een deel van de vrijetijdskleding komt na de Spelen op de particuliere markt.

    • Philip de Witt Wijnen