Minder spanning Israel en Egypte

TEL AVIV, 19 JULI. De Israelische premier Benjamin Netanyahu is gisteren met enkele concessies aan de Palestijnen bij de Egyptische president Hosni Mubarak aangekomen. Dit droeg bij tot het breken van het ijs tussen de twee leiders, die elkaar gisteren voor de eerste maal in Kairo ontmoetten.

De top heeft voorlopig de spanning tussen Israel en Egypte over de verdere ontknoping van het vredesproces in het Midden-Oosten verminderd.

Netanyahu informeerde Mubarak van de in psychologisch opzicht belangrijke beslissing van president Ezer Weizman twee vrouwelijke Palestijnse gevangenen met 'bloed aan de handen' uiteindelijk gratie te verlenen. Met dit Israelische besluit komt de weg vrij voor de vrijlating van 28 vrouwelijke Palestijnse gevangenen. Uit solidariteit met de vrouwen die geen gratie kregen weigerden 21 Palestijnse vrouwelijke gevangenen vorig jaar zich in vrijheid te laten stellen. In het autonomie-akkoord had Israel zich verplicht alle vrouwelijke Palestijnse gevangenen te laten gaan.

In Kairo kondigde Netanyahu eveneens verlichting aan van de afgrendeling van de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever voor Palestijnse arbeid. Het contingent aantal Palestijnse arbeiders dat toestemming krijgt in Israel te werken is met 10.000 vergroot, zodat thans 35.000 Palestijnen weer hun brood in Israel verdienen. Vóór de afgrendeling, die volgde op Palestijnse zelfmoordaanslagen, werkten zo'n 100.000 Palestijnen in Israel.

Als verder teken van ontspanning in de Israelisch-Palestijnse relaties kondigde Netanyahu aan dat zijn minister van Buitenlandse Zaken, David Levy, volgende week een ontmoeting zal hebben met de Palestijnse leider Yasser Arafat en dat hijzelf in principe de Palestijnse leider niet uit de weg zal gaan.

Voor Mubarak was het “voorlopig” voldoende dat de Israelische leider zich heeft verplicht de autonomie-akkoorden van Oslo met de Palestijnen uit te voeren, ondanks een blijvend meningsverschil over het 'land voor vrede' principe waarop volgens Mubarak de conferentie van Madrid stoelde.

Gisteren en vandaag heeft Mubarak opnieuw in vraaggesprekken met de Egyptische pers zijn vertrouwen uitgesproken in de wil van Netanyahu het vredesproces voort te zetten. Tegen Israelische journalisten zei hij naar aanleiding van de redevoeringen van Netanyahu in de Knesset en het Congres een heel andere indruk van hem te hebben gekregen. Wat er precies in Kairo is uitgedokterd is ondanks het plotselinge optimisme nogal vaag omdat Mubarak en Netanyahu onder vier ogen hebben gesproken.