Middelburg koopt collectie P.C. Boutens

MIDDELBURG, 19 JULI. De Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg heeft ongeveer honderd boeken van de dichter P.C. Boutens (1870-1943) aangekocht, waaronder bijzondere uitgaven die speciaal voor de dichter zijn vervaardigd. De collectie kostte 50 duizend gulden.

Het Anjerfonds Zeeland heeft de helft van het bedrag betaald, de andere helft is door de bibliotheek zelf gefinancierd.

Pronkstuk in de collectie is een huldebundel die ter gelegenheid van de 70-jarige verjaardag van de dichter is samengesteld. Bekende dichters als Willem Kloos, Lodewijk van Deyssel, J.C. Bloem en Adriaan Roland Holst hebben daar met de hand gedichten in geschreven. De collectie is een aanvulling op de al bestaande Boutenscollectie van de bibliotheek, die uit meer dan driehonderd boeken bestaat. De meeste boeken uit de aangekochte verzameling zijn door Boutens zelf geschreven. Hij liet vaak een uitgave voor hemzelf extra mooi drukken. “Boutens was geïnteresseerd in de boekdrukkunst”, zegt R. Rijkse, conservator van de bibliotheek. “Hij zocht uitgevers, die er om bekend stonden dat zij boeken mooi lieten drukken.”

Sommige boeken in de collectie zijn op luxueus papier gedrukt of gebonden in perkament of leer. Enkele zijn voorzien van een opdracht en handtekening op de titelpagina en soms bracht de dichter in de tekst correcties aan. De collectie bevat ook een vijftiental boeken van andere schrijvers, als Henriëtte Roland Holst, Herman Gorter, Paul Valéry en Valéry Larbaud. Een verrassend curiosum is volgens de bibliotheek een uitgave van Thomas Manns Der Tod in Venedig met daarin een handgeschreven opdracht van Mann aan Boutens uit 1924.

De boeken zijn afkomstig van een nicht van de dichter uit Middelburg. “Zij moest de boeken van de hand doen, omdat zij naar een verzorgingshuis gaat”, aldus Rijkse.

De Zeeuwse bibliotheek zal waarschijnlijk in september een kleine selectie uit de aangekochte collectie te exposeren. Van de totale verzameling verschijnt mogelijk nog dit jaar een bestandscatalogus.

Boutens, geboren in Middelburg, studeerde klassieke talen. Korte tijd was hij leraar, maar in 1904 wijdde hij zich geheel aan het schrijven. Hij maakte ook naam als vertaler van Aeschylus, Sophocles, Plato, Homerus, Sappho, Goethe en Wilde. Centraal in zijn werk staat de verheerlijking van de schoonheid. Zijn invloed op de dichters als Bloem, Van Eyck en Roland Holst is groot geweest.