Leger blijft waken over seculier Turkije

ANKARA, 19 JULI. Het Turkse leger heeft gisteren in een eerste reactie op het aan de macht komen van een moslim-fundamentalistische premier gewaarschuwd dat het zichzelf nog altijd beschouwt als hoeder van het seculiere karakter van de Turkse republiek.

“Wees verzekerd dat handen die worden uitgestoken tegen de onafhankelijkheid van de seculiere, democratische Turkse Republiek, de Turkse natie en de Turkse strijdkrachten tegenover zich zullen vinden”, aldus luchtmachtcommandant generaal Ahmet Corekci.

De Welvaartspartij van premier Necmettin Erbakan moet op dit moment de macht delen met de rechtse Partij van het Juiste Pad van ex-premier Tansu Çiller. Seculiere waarnemers in Ankara vrezen dat Erbakan met een populistische politiek probeert zijn aanhang zodanig probeert uit te breiden dat hij na volgende verkiezingen alleen kan regeren.(AP)