Klein Duimpje

Van de andere kant van de oceaan komt veel moois overwaaien. De Amerikanen brachten onder meer Levi's, films, soap-series en Coca-Cola. Het duurt even, maar dan worden veel Amerikaanse modegrillen in Nederland vlekkeloos gekopieerd.

Ook de grillen van de financiële markten zijn voor Nederland een belangrijke drijfveer. De snelle jongens van het flitskapitaal moeten zelfs zorgen dat zij de nieuwste trend in een split second navolgen. Daarom liep de Amsterdamse beurs deze week als Klein Duimpje willoos mee aan de hand van Wall Street.

Is gezien de hoge staat van verwarring van de Amerikaanse belegger enige bezinning niet op zijn plaats? Geen tijd! De financiële elite in Nederland volgt met rode oortjes de wilde sprongen van het Dow Jones koersgemiddelde van grote Amerikaanse beursfondsen.

De winsten in het Nederlands bedrijfsleven trekken aan terwijl die van de Amerikaanse concurrentie afvlakken. De Amerikaanse economie groeit al jaren als kool terwijl de Nederlandse nog maar aan het begin lijkt te staan van de expansie. De verschillen blijken niet van belang.

Een enkeling klaagt dat doordachte analyses over het Nederlandse beursklimaat worden doorkruist door overspannen gedrag van Amerikaanse beleggers. Dat lijkt zinloos. Aan deze kant van de oceaan kunnen handelaren en analisten zich beter niet laten afleiden door studies over de situatie in eigen land. Zij moeten gekluisterd zitten aan hun beeldscherm waarop wild fluctuerende cijfertjes in real time de enige mening geven die telt: die van de Amerikanen.

    • Michiel van Nieuwstadt