Huwelijksreis eindigt met vliegramp

NEW YORK/PARIJS, 19 JULI. Het had de reis van hun leven moeten worden. Onder de 230 doden van de vliegramp met de Boeing 747 van Trans World Airlines, die woensdagavond een kwartier na vertrek uit New York explodeerde boven de Atlantische Oceaan, bevonden zich onder anderen twee pas-getrouwde echtparen uit Italië. Hun huwelijksreis eindigde in een tragedie.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij TWA maakte gisteren de namen bekend van de 230 doden van de vliegramp. De meeste passagiers waren afkomstig uit de Verenigde Staten, Frankrijk en Italië. Het toestel zou een tussenstop maken in Parijs en had als eindbestemming Rome. De Amerikaanse president Clinton ontving condoleances uit de hele wereld. Clinton heeft gisteren gesproken met de directeur van TWA, Jeffrey Erickson, over de communicatie tussen de luchtvaartmaatschappij en de familieleden van de doden. Ouders en vrienden van de passagiers, evenals de burgemeester van New York, hebben TWA ervan beschuldigd dat zij zich niet hebben gehaast de familieleden van de 230 slachtoffers in te lichten.

Aan boord van vlucht 800 waren onder anderen de vrouw en een nicht van jazz-saxofonist Wayne Shorter, een speler van het Franse ijshockeyteam, Michel Breistroff, de Franse country-gitarist Marcel Dadi, verscheidene topfunctionarissen uit het zakenleven en zestien middelbare scholieren en hun vijf begeleiders uit Pennsylvania.

Familieleden van de slachtoffers reageerden geschokt op de onheilstijding. Wayne Shorter brak onmiddelijk zijn Europese tournee af en vloog terug naar de Verenigde Staten. De vader van ijshockey-speler Michel Breistroff vertelde dat het nieuws nog niet was doorgedrongen tot de familie. “Wij bevinden ons in een nachtmerrie. Ik persoonlijk kan begrijpen wat het betekent, maar ik ben bang dat mijn gezin het nog niet bevat.” Michel Breistroff, die studeerde aan de Amerikaanse Harvard-universiteit, speelde in het nationale ijshockey-team van Frankrijk. Hij stapte woensdag in het vliegtuig om mee te spelen in de voorcompetitie van het seizoen.

Het Amerikaanse zakenleven werd opgeschrikt door het verlies van verscheidene vooraanstaande leden. Fusieplannen tussen twee verzekeringsmaatschappijen in New York en Memphis werden tijdelijk terzijde geschoven nadat bekend was geworden dat belangrijke functionarissen van de twee bedrijven aan boord waren van het neergestorte toestel.

In het plaatsje Montoursville in Pennsylvania werd gerouwd om de dood van zestien middelbare scholieren en hun begeleiders. De scholieren waren onderweg naar Parijs, waar ze een week lang een cursus Frans zouden volgen. Hun ouders waren na het nieuws over de vliegtuigramp nog voor het ochtendkrieken naar Long Island afgereisd, wanhopig over het lot van hun kinderen. Nog niet alle lichamen van de slachtoffers zijn geborgen, maar reddingswerkers gaan er vanuit dat geen enkele inzittende van het vliegtuig de ramp heeft overleefd.

Een 66-jarige Italiaan ontkwam op het nippertje aan de dood. Na aankomst op het vliegveld Fiumicino in Rome hoorde hij dat het vliegtuig dat hij aanvankelijk zou nemen was verongelukt. De man verkeerde in de veronderstelling dat hij met vlucht 800 naar Parijs reisde en daar moest overstappen op een vliegtuig naar Rome. Pas in de lucht bleek dat TWA hem op een directe vlucht naar de Italiaanse hoofdstad had gezet. Als macaber teken van zijn ontsnapping aan de dood waren zijn koffers voorzien van labels voor vlucht 800. “Het is duidelijk dat mijn tijd nog niet gekomen was”, aldus de gelukkige Italiaan.

Onder de doden waren meer dan veertig Franse staatsburgers. De Franse president Chirac, die momenteel op rondreis is in Afrika, toonde zich geschokt over de vliegramp. “Mijn gedachten gaan speciaal uit naar de Franse slachtoffers, te meer omdat ik een van hen zelf kende,” aldus de president. Hij wilde de naam van het slachtoffer niet noemen, maar volgens officiële Franse bronnen gaat het om de kleinzoon van Charles Merieux, de oprichter van het medische onderzoekslaboratorium Merieux, die Chirac begeleidt op zijn reis door Afrika. Chirac zou het slechte nieuws persoonlijk hebben overgebracht aan Merieux. (Reuter, AP, AFP)