'Hoogtevrees' leidt tot forse uitstroom geld bij Robeco

ROTTERDAM, 19 JULI. Beleggers hebben in het eerste halfjaar per saldo 1,5 miljard gulden weggehaald bij de beleggingsfondsen van de Robeco Groep. Dat heeft een woordvoerder van de beleggingsfondsengroep vanochtend gezegd in een reactie op de cijfers over het eerste halfjaar, waaruit een groei van het beheerde vermogen blijkt van 3,7 miljard gulden naar 76 miljard gulden.

Beleggers trokken geld terug uit zowel de aandelen- als de obligatiefondsen en stalden de opbrengst daarvan gedeeltelijk bij de eigen spaarbank van Robeco, Roparco, die de inleg met 1,5 miljard gulden zag stijgen tot 11,6 miljard gulden. Daarmee werd de trend versterkt dat beleggers de veiligheid opzoeken van de spaarrekening met een relatief hoge rente. In heel 1995 steeg het spaargeld bij Roparco met 0,6 miljard gulden.

Volgens de Robeco-woordvoerder is de uitstroom van geld veroorzaakt door hoogtevrees onder beleggers na de koersstijgingen op de aandelenmarkten. Ook de rentefluctuaties in het begin van het jaar, die de rendementen bij de obligatiefondsen onder druk hebben gezet, speelden de Groep parten.

Begin juni besloten de Rabobank en Robeco hun bestaande samenwerking om te zetten in een overname van de fondsenbeheerder door Rabo. De bank koopt in eerste instantie de helft van de aandelen van de beheersorganisatie van Robeco voor ruim een half miljard gulden. Over enkele jaren moet de andere helft volgen. Over het beleggingsgedrag van de Rabo-klanten, die bij Robeco een voorliefde hebben voor relatief risicoloze geldmarkt- en obligatiefondsen, zijn volgens de Robeco-woordvoerder geen grote bewegingen te melden. De verkoop van koopsompolissen waarmee Robeco dit jaar begonnen is, leverde 5.000 rekeningen op, terwijl 3.000 verwacht waren.

De omvang van de aandelenfondsen van Robeco steeg met 1,2 miljard gulden naar 19,2 miljard, maar die groei kwam vooral op het conto van de vermogenswinst die door hoge rendementen werd behaald. De obligatiefondsen zagen een teruggang in het belegde vermogen met 1,9 miljard gulden tot 16,7 miljard. Een deel van de vrijkomende gelden werd overgeheveld naar de vrijwel risicoloos beleggende geldmarktfondsen (inclusief Roparco), die met 1,6 miljard gulden groeiden tot 14,8 miljard.

Een woordvoerder vindt dat de uitstroom van geld per saldo nog wel meevalt. “Je ziet dit patroon wel vaker als de koersen sterk gestegen zijn.” Een deel van de klanten verkoopt dan hun beleggingen en stalt het geld op een rekening bij hun eigen bank of commissionair in plaats van bij Roparco.

Het vermogensbeheer voor institutionele beleggers bood geen compensatie voor de uitstroom van particulier geld. Het vermogen groeide met bijna 2 miljard gulden naar bijna 26 miljard gulden, maar er was “niet veel” nieuw geld bij.