Hendaye

Mevrouw H. Sondag-Mägi uit Margraten vraagt in een ingezonden brief waarom nooit is vermeld dat gele-truidrager Bjarne Riis een genaturaliseerde Deen uit Estland is. Volgens de schrijfster was er in de zeventiende eeuw een Zweedse militair, Riis genaamd, die achterbleef in Estland en ter plekke zijn nakomelingen en naamgenoten verspreidde.

Een opmerkelijk verhaal dat meteen gecheckt moet worden in de perszaal. Mogens Jacobsen, redacteur van het dagblad Politiken, ontkent de theorie dat de beroemde Deense sportman afkomstig is uit de meest noordelijke Baltische staat. “Riis is een zeer Deense achternaam, minder voorkomend dan Jacobsen, maar absoluut geen bijzondere naam.” Jacobsen volgt de Tour voor de achttiende keer in successie en heeft de 32-jarige wielrenner vanaf zijn juniorentijd meegemaakt.

Hij vertelt dat Bjarne Riis is opgegroeid in de middelgrote textielstad Herning, gelegen op het grote schiereiland Jutland. Over de voornaam van de aanstaande Tourwinnaar heeft de Deense verslaggever nog enige achtergrondinformatie. “Bjarne is een beetje een ouderwetse naam, die de laatste jaren verdrongen is door Engelse en Amerikaanse namen. Maar daar zal na de Tour wel verandering in komen.” Overigens is Bjarne Riis in 1964 geboren, toen Estland nog tot de Sovjet-Unie behoorde. Volgens de theorie van mevrouw Sondag-Mägi zou de aanstaande Tourwinnaar officieel een genaturaliseerde Rus zijn.

    • Jaap Bloembergen