'Flintstone' mag niet meer vliegen

EELDE, 19 JULI. Vlieginstructeur W. de Nijs, die zichzelf 'Captain Flintstone' noemt, mag tot oktober niet meer vliegen vanaf luchthaven Eelde. De bestuursrechter in Assen heeft vandaag een eis van hem om een verbod van de Luchtverkeersbeveiliging (LVB) in te trekken, niet toegekend.

De bestuursrechter vindt dat zijn onvoorspelbare gedrag niet past bij dat van een vliegenier. De Rijksluchtvaartdienst onderzoekt nu of zijn vliegbrevet definitief kan worden ingetrokken. De LVB en RLD hadden tot dusver moeite om hem aan te pakken, omdat hij telkens op het randje van het toelaatbare balanceerde. De bestuursrechter bepaalde vandaag dat dit niet altijd in zijn voordeel hoeft uit te vallen.

De Nijs ligt nu ruim een half jaar met alles en iedereen in de clinch op luchthaven Eelde. Hij tartte de verkeersleiding door met een Frans accent ('Zis is your captain Flintstone speaking'') over de radio te spreken. Hij zou ook gevaarlijke manoeuvres in de lucht uitvoeren, veel te hard taxiën en al rijdend met zijn toestel tussen andere vliegtuigen door slalommen. Toen hem tijdelijk werd verboden de luchthaven te betreden, ketende hij zich uit protest vast aan een van zijn vliegtuigen.