'Ex-president Tsjetsjenië is nog steeds in leven'

MOSKOU, 19 JULI. De voormalige president van Tsjetsjenië en aanvoerder van de Tsjetsjeense rebellen, Dzjochar Doedajev, zou nog in leven zijn. Dat heeft een man die zich identificeerde als een commandant van de rebellen die zelf tot gisteren dood gewaand werd bekendgemaakt. De regering in Moskou ontkent dat Doedajev nog leeft.

“Ik zweer bij Allah dat Dzjochar Doedajev leeft”, verklaarde de man gisteren tegenover journalisten op een geheim gehouden lokatie in Tsjetsjenië. De man identificeerde zich als Salman Radoejev, de Tsjetsjeense commandant die in januari van dit jaar een gijzelingsactie in het zuiden van Rusland leidde en van wie in maart werd gemeld dat hij overleden was aan een hoofdwond. De man die gisteren claimde Radoejev te zijn, klonk volgens aanwezige journalisten exact als Radoejev maar leek uiterlijk nauwelijks op hem. Hij droeg een zonnebril en verklaarde in maart gewond te zijn geraakt aan zijn ogen en een zware operatie te hebben ondergaan. Doedajev kwam, volgens berichten van de Russische regering, in april van dit jaar om het leven tijdens een Russische luchtaanval op Tsjetsjeense stellingen. (AFP, AP, Reuter)