Europarlement wil sancties tegen regime in Rangoon

STRAATSBURG, 19 JULI. Het Europese Parlement heeft gisteren opgeroepen tot economische sancties tegen het bewind in Birma. Het geeft daarmee gevolg aan een oproep van de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi, die op een uit Birma gesmokkelde videoband bij de afgevaardigden op sancties had aangedrongen.

Volgens het Parlement moeten de lidstaten van de EU alle betrekkingen met Birma bevriezen op het gebied van handel, toerisme en investeringen. Daarnaast heeft het Europarlement aan de Europese Commissie gevraagd om Birma uit te sluiten van het Algemene Preferentiële Systeem (APS) dat een groep ontwikkelingslanden onder zeer voordelige voorwaarden markttoegang tot de Europese Unie verschaft. De Unie zou zo protest aantekenen tegen de dwang- en kinderarbeid in Birma.

Vorige week al veroordeelden de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in een felle verklaring de dood van Leo Nichols, de honorair consul van Noorwegen in Birma, in juni. Deze stierf in een ziekenhuis in Rangoon waarheen hij enkele uren voor zijn dood uit de gevangenis was overgebracht. Nichols, een persoonlijke vriend van Suu Kyi, zat in de gevangenis wegens het ongeoorloofde bezit van faxapparaten.

De Deense levensverzekeringsmaatschappij Kommunernes Pensionforsikring (KP) heeft besloten om zijn aandeel in de Franse oliemaatschappij Total te verkopen uit protest tegen de activiteiten van dat bedrijf in Birma. Een Deense televisiezender vertoonde zondag een documentaire waarin werd gezegd dat bij de constructie van een pijpleiding van Total in Birma volwassenen en kinderen gedwongen te werk worden gesteld. Een woordvoerder van Total heeft inmiddels ontkend dat sprake is van dwangarbeid. (Reuter, AP, AFP)