Egypte gaat besnijdenis van vrouwen verder beperken

KAIRO, 19 JULI. De Egyptische regering heeft gisteren uitbreiding van de beperkende maatregelen rond vrouwenbesnijdenis, een ingreep die in het land wegens de religieuze aanknopingspunten zeer gevoelig ligt, aangekondigd.

Minister van gezondheid Ismail Sallam heeft bepaald dat vrouwenbesnijdenis niet langer kan worden verricht door gezondheidswerkers in overheidsdienst. Eerder deze maand bloedde een 11-jarig meisje dood na een mislukte ingreep door een kapper in een dorp ten noorden van Kairo. Volgens het ministerie hebben bijna alle artsen in Egypte relaties met de overheid maar zijn er geen statistieken ten aanzien van de andere categorieën.

Veruit de meeste Egyptische meisjes, meer dan 90 procent volgens een Egyptische niet-gouvernementele organisatie die tegen het fenomeen vecht, zowel christenen als moslims, worden besneden als ze tussen de zes en twaalf jaar oud zijn. De operaties worden doorgaans uitgevoerd door niet-medici, en levenslange verminking is vaak het resultaat. Volgens veel ouders is de ingreep een religieus vereiste om de seksuele begeerte in te perken.

Najaar 1994 barstte in Egypte een felle discussie los over het onderwerp, nadat de Amerikaanse televisiezender CNN in september, tijdens de internationale bevolkingsconferentie in Kairo, de besnijdenis had uitgezonden van een 10-jarig meisje door een kapper. Minister van bevolking Maher Mahran kondigde een wettelijk verbod van vrouwen-besnijdenis aan, maar na een interventie van de hoogste islamitische autoriteit in Egypte, de sjeik al-Azhar, werd dat voornemen ingetrokken. (AP)