Denen boos op Total

KOPENHAGEN/PARIJS, 19 JULi. De Deense levensverzekeraar KP heeft al zijn aandelen Total weggedaan wegens de activiteit van de Franse oliemaatschappij in Birma. De drie jaar geleden gekochte aandelen brachten 60 miljoen kroon (17,4 miljoen gulden) op, zo maakte hoofd beleggingen Niels Hougaard van KP gisteren bekend.

De reden van de verkoop, die volgens Hourgaard een “interessante winst” opleverde, is een mogelijke internationale boycot tegen Total wegens zijn activiteiten in Birma. Hougaard hekelde verder de onaanvaardbare levensomstandigheden in het land, naar aanleiding van een reportage die de Deense televisie afgelopen zondag uitzond.

Uit die reportage bleek dat de Birmese junta volwassenen en kinderen te werk heeft gesteld bij de aanleg van een gaspijpleiding door Total en het Amerikaanse Unocal.