Damrak volgt sterk herstel van beurs New York

AMSTERDAM, 19 JULI. In navolging van de Amerikaanse effectenbeurs zijn de koersen op het Damrak vanmorgen opgeveerd. De AEX-index voor de belangrijkste aandelen op de Amsterdamse beurs noteerde omstreeks het middaguur een winst van 7,29 punten (1,38 procent) op 536,69 punten.

AMSTERDAM Koninklijke Olie leverde een belangrijke bijdrage aan de positieve stemming met een koersstijging van 1,90 gulden op 256,40. Philips won 80 cent op 50,80 gulden. Unilever noteerde 1,70 gulden hoger op 238,80 en KLM 20 cent op 53,10 gulden. Chemiefondsen Akzo Nobel en DSM behaalden koersstijgingen van respectievelijk 60 cent en 3,40 gulden op 185,50 gulden en 153,90.

Ook banken en verzekeraars volgden de opwaartse trend. ABN Amro was 2 gulden hoger op 86,50, ING won 1,40 op 49,20 gulden en Fortis Amev 90 cent op 46,30 gulden.

Uitzonderingen in de euforische stemming waren het detailhandelsconcern Vendex International dat een dubbeltje liet liggen op 55,70 gulden en BolsWessanen dat eveneens een dubbeltje verloor op 26,80 gulden.

Stork blijft na de overname van Fokker Aviation in trek. Het aandeel was 70 cent hoger op 51,10 gulden. De forse winststijging die Baan bekend heeft gemaakt bezorgde het aandeel een koerstijging van 1,40 gulden op 60 gulden.

Randstad, een van de zwaardere slachtoffers van de koersdalingen eerder deze week, boekte vanmorgen een koerswinst van 4,90 gulden op 126,90. Océ-van der Grinten noteerde een plus van 4,60 gulden op 169 gulden.

De dollar liet vanmorgen op de Europese valutamarkten aarzelend herstel zien. Omstreeks het middaguur noteerde de Amerikaanse munt een koers van 1,6731 tegenover een slotkoers van 1,6710 gulden gisteren. In New York volgde de Amerikaanse munteenheid het forse herstel van de aandelenkoersen op Wall Street. De valutahandel wist echter weinig raad met de uitspraken van de Amerikaanse centrale-bankpresident Alan Greenspan, die erop wijzen dat een alom gevreesde renteverhoging niet direct te verwachten is. In het Verre Oosten bleef de dollar vrijwel onveranderd.

De bekendmaking, door de Duitse centrale bank, dat de ruime maatstaf voor de geldhoeveelheid in Duitsland (M3) in juni met 9,6 procent op jaarbasis is gegroeid zorgde voor een positieve toon. In mei bedroeg de groei nog 10,3 procent. De Bundesbank heeft meer mogelijkheden voor een renteverlaging, wannneer de geldgroei achterblijft.

NEW YORK De Amerikaanse effectenbeurs herstelt snel van de verliezen eerder deze week. Het Dow Jones koersgemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen eindigde 87,30 punten hoger op 5464,18.

Het herstel van de beurs, dat woensdag met een stijging van 18 punten al was ingezet, werd gedragen door de uitlatingen van president Alan Greenspan van de Amerikaanse centrale bank in een halfjaarlijkse rede over de Amerikaanse economie. Uit zijn toespraak concludeerden beleggers dat de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken, de rente niet op zeer korte termijn zal verhogen.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio trok zich weinig aan van het forse herstel op Wall Street. Aanvankelijk boekte de Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen een stijging, maar de vrees voor een renteverhoging maakte die al snel ongedaan. De Nikkei eindigde 90,13 punten lager op 21.476,29. De omzet was met ongeveer 320 miljoen aandelen bescheiden.