Colombiaanse archeologische schat gestolen

BOGOTA, 19 JULI. De opgraving van de antieke begraafplaats van het Colombiaanse volk de Malagana is bijna geheel verwoest door schatgravers. De graven worden de belangrijkste archeologische vondst in Colombia van de 20ste eeuw genoemd.

Archeologen kwamen in 1993 ter plaatse en zagen dat er veel kunstvoorwerpen waren gestolen. Hoeveel voorwerpen dat waren, blijkt uit een tentoonstelling van opgegraven voorwerpen die vanaf donderdag in het Museo de Oro in Bogota te zien zal zijn. Slechts 18 van de 140 geëxposeerde voorwerpen daar zijn afkomstig van archeologen, de rest is aan het museum aangeboden door handelaren.

De antieke begraafplaats werd ontdekt door suikerrietboeren. Toen de archeologen op de plaats van de opgraving aankwamen, was de suikerrietplantage veranderd in een ravage met kuilen en hopen zand.

Overal waren mensen aan het graven'', zegt Hector Llanos, conservator van de expositie. Op de video's is te zien hoe mensen bezig zijn met messen, stokken en barbecuewerktuigen.'' De cultuur van de Malagana bloeide tussen 180 voor Christus en 70 na Christus.(AP)