CDA-prominent: Heerma moet weg

DEN HAAG, 19 JULI. CDA-fractievoorzitter Heerma moet snel worden vervangen als politiek leider van zijn partij. Hij is niet de geschikte persoon om als lijsttrekker voor het CDA de verkiezingen in te gaan. Dit vindt de Rotterdamse ex-wethouder van havenzaken René Smit (CDA). Hij heeft dit vanmorgen gezegd in een interview voor de VPRO-radio. Smit is hiermee de eerste prominente CDA'er die de positie van Heerma openlijk ter discussie stelt.

Volgens Smit is Heerma “niet de leider in spe, en moet er dus een ander komen”. Partijvoorzitter Helgers moet daar in zijn ogen niet te lang mee wachten. “Je moet een gezicht neerzetten en dat is heel lastig in de oppositie. Daar heb je tijd voor nodig”, aldus Smit vanmorgen. Het probleem van Heerma is volgens hem dat deze niet geschikt is om “een breed electoraat” te trekken. Bovendien heeft Heerma problemen met het “lijn geven” aan de Tweede-Kamerfractie van het CDA, zei hij.

De 37-jarige Smit wordt binnen zijn partij beschouwd als een coming man. Hij legde dit voorjaar zijn functie als wethouder van havenzaken neer nadat duidelijk was geworden dat de vorming van de stadsprovincie Rotterdam niet doorging.

Het afgelopen jaar maakte Smit deel uit van het zogeheten Srategisch Beraad van het CDA. Deze werkgroep was verantwoordelijk voor de discussienota Nieuwe wegen, vaste waarden, waarin de toekomstvisie van het CDA wordt ontvouwd. Volgens Smit komt het CDA op dit moment onduidelijk over, omdat de partij niet in staat is haar standpunten goed over het voetlicht te brengen. Dit heeft weer te maken met personen. Mensen als oud-fractievoorzitter Brinkman, oud-minister van buitenlandse zaken Van den Broek en de huidige vice-fractievoorzitter De Hoop Scheffer zijn volgens Smit wel in staat om kiezers te overtuigen. Zelf heeft Smit op dit moment geen ambities, zo zei hij. Op 1 augustus begint Smit als directeur-generaal openbare orde en veiligheid op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Een terugkeer naar de actieve politiek over een paar jaar sluit hij echter niet uit.