Broadhurst leidt Brits Open

ROTTERDAM, 19 JULI. De Engelsman Paul Broadhurst heeft de leiding na de eerste dag van de 125ste Britse Open kampioenschappen, het belangrijkste golftoernooi van het jaar. Op de baan van Royal Lytham in noordwest Engeland evenaarde de 30-jarige oud-Ryder-Cupspeler gisteren het baanrecord met een ronde van 65, een score van zes onder par.

De tweede plaats - na de eerste van vier ronden - wordt gedeeld door een peloton van zeven Amerikanen en een Japanner met een score van 67. Het zijn onder anderen de Ryder-Cupspelers Fred Couples, Loren Roberts, Brad Faxon en Tom Lehman.

Nick Faldo, die gisteren 39 werd, maakte gisteren een ronde van 68, net als Nick Price en Ernie Els. Titelverdediger John Daly stond na tien holes op min-vijf, maar sloeg vier bogeys in de laatste acht holes. Hij eindigde met 70. Greg Norman, nummer één op de wereldranglijst, ging rond in 71.

Het zachte, warme weer (27 graden celsius) en de afwezigheid van de gebruikelijke Engelse zeewind is de verklaring voor het verrassend goede spel van de Amerikanen. De baan leek wel op een typische British Open-baan met bruine, harde fairways, maaiveld als rough en moeilijke bunkers, maar hij speelde als een Amerikaanse golfbaan in Californië. En de Amerikanen voelden zich thuis op bekend terrein. “De omstandigheden hadden niet beter kunnen zijn”, zei Fred Couples na zijn ronde met vijf birdies en een bogey. “De baan was hard, maar op de greens kwamen onze ballen goed terecht.”

Meer dan een derde van de 156 deelnemers kwam uit op een score van par of beter. Opvallend was ook de score van de onbekende 25-jarige Japanner Hidemichi Tanaka. Hij maakte een 67. Tanaka was overdonderd door zijn succes. “Op een schaal van een tot honderd geef ik mezelf een cijfer van 20.000”, zei Tanaka. “Ik had nooit gedacht dat ik ooit nog in de top-tien van de Britse Open zou staan.”

Broadhurst maakte in zijn ronde onder meer een eagle op de 448-meter lange zesde hole, een par-5. Met zijn tweede slag, een ijzer-5 over 180 meter, kwam hij uit op 2,5 meter van de vlag. Hij scoorde verder drie opeenvolgende birdies op de holes negen, tien en elf.

Bernhard Langer heeft zich vanochtend teruggetrokken met een schouderblessure. De 38-jarige Duitser kreeg last van zijn schouder toen hij na zijn openingsronde van 75 nog wat wilde oefenen.

De Ier Paul McGinley, die gisteren begon met een ronde van 69, sloeg vanochtend een hole-in-one op de 150-meter lange par-3 negende hole. De 29-jarige golfer uit Dublin gebruikte een ijzer-7.