Bovelander voert campagne via E-mail

ATLANTA, 19 JULI. Vote Bovelander en Bovelander works. Alle Nederlandse olympiërs hebben een T-shirt gekregen waarop die woorden en een foto van de hockeyer zijn afgedrukt. Floris Jan Bovelander is één van de 35 sporters die zich kandidaat hebben gesteld voor de atletencommissie van het IOC. Vanaf morgen kunnen de 10.000 deelnemers aan de Spelen stemmen. Zij kiezen dan zeven leden.

Officieel mag er geen campagne worden gevoerd, maar een beetje reclame voor Bovelander kan geen kwaad. De Nederlandse hockeybond heeft alle nationale comités van de 197 deelnemende landen aangeschreven om 'Flop' - his nickname - aan te prijzen. De kandidaat zelf wil via E-mail één algemeen memo naar alle collega's in Atlanta sturen. Wat gaat hij ze meedelen? “Gewoon, dat ze op mij moeten stemmen.”

De 30-jarige strafcornerspecialist loopt niet graag met zichzelf te koop. “Maar als je niets doet, heb je nauwelijks kans.” In de officiële krant van het atletendorp, Daily Olympian, zijn de kandidaten de afgelopen dagen voorgesteld. Bovelander blijkt in goed gezelschap te zijn. Grote namen uit de topsport dingen mee naar een plek in de atletencommissie, zoals zwemmer Alexandre Popov en polsstokhoogspringer Sergej Boebka.

Het wordt dus niet eenvoudig voor Bovelander. “Alle Nederlanders moeten op mij stemmen en ik krijg ongetwijfeld de steun van Pakistan en India. Verder moet ik een beetje bij de grote landen slijmen. Daar zitten de meeste stemmen.”

Om de kansen van de Bloemendaler te vergroten, zou hij komende nacht bij de openingsceremonie misschien zijn eigen T-shirt aan moeten trekken. Vote Bovelander. “Daarmee val je wel op, maar ik denk dat het niet mag.”

Hij werd door de Nederlandse atletencommissie gevraagd zich kandidaat te stellen. Waarom weet hij niet precies. “Misschien vinden ze me wel razend slim”, zegt Bovelander lachend. Ook Ellen van Langen werd benaderd, maar zij werd door het IOC niet op de definitieve lijst gezet. Bovelander hoefde niet lang na te denken voordat hij met zijn kandidatuur instemde. “Ik vind het wel leuk, zo'n functie. Ik wil best meepraten. Ik vind dat we met alle commercie de positie van de sporter niet mogen vergeten. We moeten uitkijken dat we niet het ondergeschoven kindje worden.”

Doping zal de komende jaren een belangrijk agendapunt zijn, zegt Bovelander. “Dat is voor mij nog een moeilijk item, omdat het in het hockey niet speelt. Maar ik heb wel het idee dat hoe rijker een land is, hoe makkelijk het is onder de controles uit te komen. Het zou goed zijn de hele wereld in één groot laboratorium te testen.”

Hij benadrukt voor het hockey in Atlanta te zijn. De verkiezing is slechts bijzaak en mag hem niet afleiden. “Dus zullen we nog even over hockey praten?”

Op 2 augustus worden de leden van de nieuwe IOC-atletencommissie bekend gemaakt.

Vote Bovelander!

    • Hans Klippus