Bezorgdheid op Spelen vergroot

ATLANTA, 19 JULI. De dreiging van terrorisme is bij de voorbereidingen van de Olympische Spelen die vandaag in de Amerikaanse stad Atlanta beginnen steeds een factor op de achtergrond geweest. De ontploffing van het TWA-toestel, woensdagavond, heeft de angst voor aanslagen krachtig op de voorgrond geplaatst, nadat de vrees voor terroristische acties overigens eind vorige maand na de aanslag van 25 juni op Amerikaanse militairen in Saoedi-Arabië ook al vergroot.

Volgens de politie in Atlanta worden de al zeer strenge maatregelen tegen terroristische acties verder verscherpt, ook op de luchthaven van de stad, die een van de grootste ter wereld is.

“Zeker, het (ongeluk met de TWA-Boeing - red.) heeft mijn bezorgdheid wat doen toenemen”, gaf Don Mischer, die de leiding heeft van de openingsceremonie van vandaag, toe. “Maar ik heb er ook alle vertrouwen in dat ons veiligheidssysteem in staat is zijn taak ten volle uit te voeren.”

Mischer zei dat hij tijdens de openingsceremonie aandacht zal schenken aan de tragedie met het TWA-vliegtuig.

De burgemeester van Atlanta, Bill Campbell, zei dat de ramp “zeker een schaduw zal werpen op de vreugde die we voelen bij de voorbereidingen om de wereld voor de Olympische Spelen te ontvangen”. De veiligheidsmaatregelen rondom de Olympische Spelen zijn buitengewoon streng. Van de Spelen in Atlanta was al sprake toen terroristen een aanslag pleegden op het Wereldhandelscentrum in New York op 26 februari 1993. En ook de aanslag in de lente van vorig jaar op een gebouw van de Amerikaanse federale overheid in Oklahoma hebben de organisatoren extra gespitst op veiligheid.

Veiligheidsfunctionarissen controleren bijvoorbeeld het drinkwater op giftige stoffen, houden de spoorwegverbindingen voortdurend in het oog en onderzoeken met spiegels de onderkant van auto's die gevoelige gebieden inrijden. De kosten van de veiligheidsoperatie worden geschat op 300 miljoen dollar, meer dan 500 miljoen gulden. (AP)