Bergkoning; Jose Manuel Fuente; (1947-1996)

De gisteren aan een slepende nieraandoening overleden Spaanse oud-wielrenner Jose Manuel Fuente behoorde in zijn glorietijd tot de beste klimmers. De ex-prof, die sinds eind mei in een ziekenhuis te Oviedo lag, had een uitgesproken voorkeur voor de grote ronden. De volgens de Dictionnaire international du cyclisme op 4 maart 1947 geboren Fuente won in 1971 twee zware Touretappes en werd twee jaar later derde in het eindklassement.

Fuente was groter dan “de dwerg” Vicente Belda of “de vlo” Karl-Heinz Kunde, maar behoorde toch tot de kleinsten: hij was iets groter dan de 1.60 meter lange Lucien van Impe, zijn generatiegenoot. Eddy Merckx, de grootste renner aller tijden, toonde veel ontzag voor de Spanjaard met de pikzwarte ogen. “Fuente deed de kannibaal in de cols vaak pijn”, herinnert een Belgische insider zich. De Spanjaard ondernam veel pogingen Merckx in de Tour en de Giro d'Italia met gelijke wapens te bestrijden, maar dat kostte zo veel krachtsinspanningen dat zijn carrière er vermoedelijk flink door is bekort.

De Asturiër Fuente won de Ronde van Spanje twee keer: in 1972 en 1974. In dat eerste jaar was hij tevens de beste klimmer van de Vuelta. Als bergkoning maakte hij in het bijzonder furore in Italië, waar hij van 1971 tot 1974 nummer één was in de cols. De vriendelijke Fuente, die met zijn slechte Frans altijd voor iedereen open stond, was in eigen land populair, met name in zijn geboortestreek waar iedereen zijn naam nog kent. Maar hij is niet rijk geworden van de wielersport. Na zijn loopbaan kon hij zich niet permitteren te gaan rentenieren. Hij begon hij een fietsenzaak in Oviedo.

Fuente heeft onlangs toegegeven dat zijn nierziekte deels werd veroorzaakt doordat hij als renner doping had gebruikt.

    • Guido de Vries