Bedrijven ontduiken regels voor de Spelen

ATLANTA, 19 JULI. Een van de populairste sporten in Atlanta is het ontduiken van de sponsorregels. Want ook bedrijven die geen miljoenen dollars hebben betaald willen graag een graantje meepikken van het mega-evenement.

Zo heeft Nike er bijvoorbeeld een miljoenencampagne tegenaan gesmeten die gekoppeld is aan de spelen, zonder dat het woord 'olympic' er maar in voorkomt. Olympic is in de VS namelijk een beschermd woord. Het bedrijf heeft bovendien een eigen Nike Park op particulier terrein in het centrum van Atlanta opgezet. “Wij zitten in het sportbedrijf en wij steunen sportmensen. Wij moeten daar dus dus bij zijn”, verklaarde een woordvoerder van Nike. Het Amerikaanse sportkledingmerk besteedt kapitalen aan sporters en reclame in ondermeer het basketbal, de atletieksport en tennissport. Een tennisspeler als Agassi en basketballer als 'magic Johnson' mogen zich mede daardoor tot de rijkste sportsterren ter wereld rekenen.

Ford, ook geen sponsor, heeft een reclamespot met daarin vier kandidaat wielrenners voor de spelen. Tijdens de spelen mogen alleen officiele olympische sponsors deelnemers gebruiken in reclamespots.

In de Verenigde Staten is het woord 'Olympic' een beschermd woord. De Nederlandse Antillen lieten een munt slaan met daarop ringen en het woord 'Olympic'. De munt kon niet worden gedistribueerd in de VS.

“Het is belachelijk”, aldus Arthur Friedberg van de Coin and Currency Institute in New Jersey. “Je zou denken dat het woord 'Olympic' tot het openbare domein behoort, maar dat woord is particulier eigendom. Ik kreeg een boze brief van het Amerikaans Olympische Comité om de verkoop van de munt onmiddellijk stop te zetten onder verwijzing naar een federale wet uit 1978.” Om de munt in de VS te kunnen verspreiden moest er een nieuwe worden geslagen zonder gebruik van de ringen of van de Olympische vlam.

Een telefoontje naar de Olympic Deli in Atlanta leert dat de winkel nooit problemen heeft gehad. “Wat zegt u? Het woord 'Olympic' is beschermd? Wij zitten hier vier jaar maar er is nog nooit iemand langs geweest”, zegt de huidige eigenaresse. “Wij hebben de zaak van iemand overgenomen maar ik weet niet hoe lang hij al bestaat. Dat kan best al twintig jaar zijn.”