Agassi in luxe hotel vol olympische gevoelens

ATLANTA, 19 JULI. De dagen die voorafgaan aan de Olympische Spelen zijn gevuld met ceremoniële ontvangsten, recepties, party's en persconferenties waarop vrijwel niets wordt gezegd. Gisteren waren er twee van zulke bijeenkomsten: de receptie van het IOC in de Ritz-Carlton en de persconferentie van het Amerikaanse tennisteam.

Op de receptie van het IOC waren onder meer: ZKH Prins Willem Alexander, minister-president Wim Kok, staatssecretaris Erica Terpstra, IOC-lid Anton Geesink en Telegraaf-journalist Lepeltak, beter bekend als de chroniqueur van het Stan Huygens Journaal. De kroonprins droeg een slecht zittend pak, de minister-president vertelde nog niet te weten waar hij met zijn gehuurde camper naar toerijdt, de staatssecretaris lachte zo uitbundig dat het in het aangrenzende Marriott Hotel te horen was, Anton Geesink sloeg bekenden op de schouder en Lepeltak dronk een glas Californische wijn. Er werd geen champagne en kaviaar geserveerd, maar wel bier en saté. En kaas. De meeste kaas ging niet op.

Interessanter was de persconferentie van de Amerikaanse tennissers. Ook hier werd voornamelijk in algemeenheden gesproken, maar er was ook een dramatisch moment. Agassi had net uitgelegd dat hij aan de Spelen meedeed, omdat hij de olympische gedachte wil uitdragen, toen hem gevraagd werd waarom hij dan niet in het olympisch dorp sliep. Hoe zat het met de naleving van die gedachte als hij liever in een duur hotel logeerde?

Deze voor de hand liggende vraag verraste Agassi. Hij verzonk in gepeins en er viel een langdurige stilte. Tenslotte zei hij nog tamelijk oprecht: “Ik weet het niet.” Monica Seles, die naast Agassi zat en die dezelfde vraag gesteld kreeg, wist helemaal geen antwoord. Beschaamd keek zij naar haar handen. Aan het einde van de persconferentie kreeg ook Billie-Jean King, de coach van het vrouwenteam, het nog even moeilijk. Hoe het voelt om als tennismiljonair schouder aan schouder te strijden met atleten die met hun sport maar elf duizend dollar per jaar verdienen? “Ach, toen ik als tennisprof begon, verdiende ik ook maar 14 dollar per dag”, zei King.

Het Amerikaanse blad Sport heeft de inkomsten van de Amerikaanse atleten gepubliceerd. De verschillen binnen het team zijn kolossaal. Grootverdiener is basketballer Shaquille O'Neil, die net bij zijn club een zevenjarig contract heeft getekend voor 115 miljoen dollar. Pete Sampras, die heeft afgezegd, verdient alles bij elkaar 11,2 miljoen dollar, terwijl sprinter Michael Johnson een dikke miljoen ophaalt.

Maar de rest zit onder de 1 miljoen-grens. Softballer Dot Richardson komt op 100.000 dollar, terwijl badmintonster Erika von Heiland op 34.000 dollar en judoka Jim Pedro krijgt niet meer dan 16.500 dollar per jaar.

Maar het minste verdienen de Amerikaanse voetballers. Middenvelder Thomas Fitzgerald verwacht dit jaar 2.500 dollar bijeen te voetballen. Na de Spelen gaat hij naar Europa.

    • Max Pam