Voorstel Europarlementarier; 'EU bemiddelt tussen Frankrijk Nederland'

STRAATSBURG, 18 JULI. De voorzitter van de Liberale fractie in het Europees Parlement, de Nederlander Gijs de Vries, heeft de Ierse regering gisteren opgeroepen te bemiddelen in het conflict tussen Nederland en Frankrijk over het drugsbeleid.

Ierland fungeert op dit moment als voorzitter van de Europese Unie. De Vries deed zijn oproep gisteren in Straatsburg tijdens het debat over het programma van het Ierse voorzitterschap dat begin deze maand is begonnen. Hij constateerde dat tussen Nederland en Frankrijk een 'oorlog' wordt gevoerd over de meest wenselijke politiek ten aanzien van drugs.

“De enige manier waardoor beide landen hun meningsverschillen kunnen bijleggen is wanneer de Europese Unie optreedt als onpartijdig bemiddelaar”, zei De Vries tijdens de zitting van het Parlement.

Volgens hem heeft de Nederlandse regering een punt wanneer wordt gesteld dat het Nederlandse drugsbeleid heeft geleid tot verhoudingsgewijs weinig drugsverslaafden en drugsdoden. Maar de Fransen hebben in de ogen van De Vries gelijk wanneer zij de Nederlandse regering vragen te voorkomen dat in Nederland verhandelde softdrugs naar onder andere Frankrijk worden uitgevoerd. “Ik roep de Ierse regering het meningsverschil tussen Nederland en Ierland te overbruggen”, zei De Vries.

In een toelichting op zijn oproep verklaarde de liberale Europarlementarier dat hij reeds informeel contact heeft gehad met de Ieren. Het te voeren drugsbeleid in Europa staat het komende half jaar hoog op de politieke agenda van de Europese Unie.

De Nederlandse socialistische Europarlementariër D'Ancona liet gisteren in Straatsburg weten enigszins verbaasd te zijn over het verzoek van De Vries. Volgens haar zijn de verschillen tussen het Nederlandse en het Franse drugsbeleid zoals dat althans in de praktijk wordt uitgevoerd helemaal niet zo groot.