Voorkeur; Muziek

ZOMERCONCERTEN De Schubertiade met o.a. Maria João Pires wordt op 19 juli afgesloten. Op 20 juli geeft het Australisch Jeugdorkest een concert, met trompettist H©1akan Hardenberger en op 22 juli Orchestre National de Lille met sopraan Françoise Pollet. The Academy of Ancient Music concerteert o.l.v. Andrew Manze, de tweede dirigent naast Hogwood, en met soliste Emma Kirkby op 24 juli. Alle concerten vinden plaats in het Amsterdamse Concertgebouw, aanvang 20u15.

ISME In het kader van een conferentie van de internationale vereniging voor muziekonderwijs (ISME) in Amsterdam vinden van 21 tot 27 juli dagelijks muziekuitvoeringen plaats op het Max Euweplein. Tevens zijn er concerten. Ondermeer: Helsinki Junior Strings, 23 juli 20u15 in de Beurs van Berlage; Italiaanse en Chinese muziekstudenten met (eigentijdse) volksmuziek uit hun eigen land, 24 juli 20u15 in de IJsbreker.

RICCIOTTI ENSEMBLE Het straatsymfonieorkest Ricciotti is op tournee door Nederland, alvorens men naar Bosnië vertrekt voor een reeks concerten. 21 juli: (11u30) Landgoed Middachten, de Steeg; (16u) Boekenmarkt Dam, Amsterdam; (20u) Breda. 22 juli (20u) Pieterskerk, Leiden. 23 juli (20u) Opvangcentrum Oirschotsedijk, Eindhoven. 24 juli (11u) Opvangcentrum Willem vd Madeweg, Leiden; (14u) Space Expo, Noordwijk; (20u) Restaurant Zeezicht, naast de Scheveningse Pier.

HOLLAND MUSIC SESSIONS Twee viool-pianoduo's met o.a. Prokofjev, Ravel en Fauré, 21 juli in de AGA-zaal door Sae Shimbara (viool) en Yuko Sasaki,(piano). In de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw (20u30): Catherine Leonard (viool) en Maria Kulakowska (piano) spelen werken van o.a. Beethoven, Janácek en Wieniawski, 19 juli. Pianiste Maria Rostotsky speelt muziek van Beethoven, Schumann, Bartók en Ravel, 23 juli, eveneens in de Kleine Zaal van het Concertgebouw.

ORGELCONCERTEN Klaas Jan Mulder, 19 juli 20u15 in de Nieuwe Kerk, Katwijk. Ludger Lohmann, 20 juli 15u in de Kathedrale Kerk, Haarlem. Jos van der Kooy, 22 juli 20u15 in de Westerkerk, Amsterdam. Ewald Kooiman, 23 juli 20u15 in de Grote Kerk, Haarlem.

Op 21 juli 19u30 vindt in de Abdijkerk van Rolduc de opening plaats van het Orgelfestival Limburg, met dagelijks een orgelconcert en op zaterdag (vanaf 9u30) een Eureogio Orgelbustocht. Inl 046-4333064.

BLIJ MET DE BIJLMER De derde zondag in de serie Blij met de Bijlmer brengt King Taky met soukous uit Angola, de Amsterdamse smartlappenzanger Blinde Benny, de groep Csokolom met zigeunermuziek uit Oost Europa en William Souvenir aan het hoofd van een aangenaam swingende, middelgrote band die zowel kaseko als salsa in zijn pakket heeft. 21 juli bij flatgebouw Grubbehoeve in Amsterdam.

OZRIC TENTACLES Spacerock voor jaren negentig-hippies. De cd-hoesjes van Ozric Tentacles zijn gemaakt van hennep, zodat ze na gebruik opgerookt kunnen worden. 20 juli Melkweg, Amsterdam.

KEITH SWEAT Zwoele vertolker van de hedendaagse r&b. 20 juli Ahoy, Rotterdam.

BECK Postmoderne folk-rapper, bekend van 'I'm a loser baby, so why don't you kill me?' 21 juli Paradisoi, Amsterdam.