Voorkeur; Films

BLUE IN THE FACE Het collage-achtige vervolg op Smoke (regie Wayne Wang en Paul Auster) is een ontspannen liefdesverklaring aan Brooklyn waar het speelplezier vanaf spat. In en om de sigarenwinkel van Auggie Wren (Harvey Keitel) wordt geruzied, geouwehoerd, gesmacht en gemopperd door onder anderen Lou Reed, Mel Gorham, Mira Sorvino, Giancarlo Esposito en Jim Jarmusch. In Amsterdam, Breda, Delft, Hilversum.

CYCLO (Xich lô) Operateske geweldfilm van de in Frankrijk wonende Vietnamees Tran Anh Hung. In visionaire scènes wordt de morele neergang van een jonge riksjabestuurder uit Ho-Tsjiminhstad blootgelegd. Ondanks de weelderige aandacht voor de grenzen van de menselijke slechtheid is de met een Gouden Leeuw bekroonde film een teder en humaan document. Plaza Futura, Eindhoven; Filmhuis Lumen, Delft.

FALLEN ANGELS (Duoluo tianshi) Net als het succesvolle Chunking Express (1995) gaat de vijfde film van Wong Kar-wai over weemoed en verlangen in Hong Kong. Een lethargische huurmoordenaar, een hunkerende agente en drie andere excentrieke personages dolen rond in een nacht-en-neonuniversum dat zwierig en met veel humor in beeld is gebracht. In Desmet, Amsterdam; Springhaver, Utrecht.

HOOP DREAMS De documentairemakers Steve James, Fred Marx en Peter Gilbert volgden gedurende vier jaar de carrière van twee basketbaltalenten uit de arme zwarte buurten van Chicago. Het resultaat is een ontroerende en drie uur lang spannende social documentary over de groezelige praktijk van de Amerikaanse Droom. Filmhuis, Arnhem.

LEAVING LAS VEGAS Op roman van John O'Brien gebaseerde ode aan het verlangen naar vergetelheid van Mike Figgis, waarin Nicolas Cage een ongeëvenaarde rol speelt, gezaghebbend in alle stadia van dronkenschap en stoïcijns in zijn drang tot zelfvernietiging. Ook met Elisabeth Shue, als hoertje dat de alcoholist als een barmhartige doodsengel verzorgt, en onderstreept door een door Figgis zelf gecomponeerde jazz-score. In 10 zalen.

RICHARD III In de overweldigende film die Richard Loncraine en Ian McKellen maakten naar het historiestuk van Shakespeare is Richard III een dictator in jaren-dertigstijl en wordt de Rozenoorlog uitgevochten met tanks en mortieren. Temidden van spectaculaire decors speelt McKellen de mismaakte usurpator als een aarts-charmeur die zwelgt in bloeddorst en bittere spot. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Utrecht.

THINGS TO DO IN DENVER WHEN YOU'RE DEAD Kleine schoonheidsfoutjes mogen de pret niet drukken in Gary Fleders debuut over een ontwapenende ex-gangster die na een mislukte opdracht-om-het-af-te-leren zijn dood krijgt aangezegd. Andy Garcia, Christopher Walken en Christopher Lloyd schitteren in een tarantineske misdaadkomedie met melancholieke ondertoon. In Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Nijmegen.

EN VERDER Babe (16 zalen), Clockwork Orange (Movies, Amsterdam), De jurk (Amsterdam, Utrecht), Il postino (8 zalen), Pulp Fiction (Amsterdam), Postman (Lantaren/Venster, Rotterdam), Sense and Sensibility (10 zalen), Shallow Grave (Liga '68, Groningen), Smoke (Amsterdam), Toy Story (42 zalen), The Usual Suspects (Kriterion, Amsterdam; Lantaren/Venster, Rotterdam), Zusje (Amsterdam, Maastricht).