Villava

Als eerbetoon aan Miguel Indurain heeft de Société du Tour de France besloten het peloton door zijn geboorteplaats Villava te laten rijden. Even ten noorden van Pamplona ligt de bakermat van een groot wielrenner. De onderste verdieping van een betonnen flatgebouw dient als decor voor de supportersvereniging Pena Indurain.

Café Maica is de ontmoetingsplaats van de trouwe wielerfans. Enkele tientallen supporters verwerken de kater met een borrel en een borrelhapje. De televisiebeelden van de zeventiende etappe worden met een schuin oog gevolgd. Oude mannen bladeren door de streekkrant met de kop 'Heel Spanje lijdt met hem'.

Een bejaarde vrouw zonder tanden draagt een petje van Banesto, de ploeg van Indurain. Een meisje verkoopt shirts, petten en sleutelhangers van de oude kampioen. Een kleuter valt uit de toon met een oranje voetbalshirt van Dennis Bergkamp. Aan de muur hangen vijf ingelijste gele truien, van een handtekening voorzien door de drager.

Foto's van de jonge Miguel worden afgewisseld met foto's uit de Tour.

Een fruitautomaat heeft allemaal plaatjes die betrekking hebben op de man die volgens alle dorpsgenoten zonder één enkele tegenstem tot burgemeester zou kunnen worden gekozen.

Aan de bar wordt voornamelijk gezwegen. Een fraai opgemaakte dame zegt de vorige dag een paar traantjes te hebben weggepinkt. Nu kan ze er wel weer om lachen. In café Maica overheersen de mooie herinneringen.

    • Jaap Bloembergen