Verhuizing OCW naar Den Haag uitgesteld

ZOETERMEER, 18 JULI. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in Zoetermeer heeft de verhuizing naar het centrum van Den Haag uitgesteld. Een groot gedeelte van de ambtenaren zou oorspronkelijk eind 1999 zijn intrek nemen in gebouwen op de nieuwe kantoorlocatie De Resident in het centrum van Den Haag. In dezelfde twee gebouwen wordt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gehuisvest.

Reden voor het uitstel is dat er nog geen bestemming is gevonden voor de vrijkomende ruimte in het huidige gebouw in Zoetermeer. Met de gemeente Zoetermeer bestaat de afspraak dat er bij vertrek van het ministerie een garantie ligt dat een andere overheidsinstantie de kantoorruimte betrekt. Die garantie is er niet.

Een andere reden voor het uitstel is dat het Directoraat-Generaal voor Culturele Zaken onlangs juist vanuit Rijswijk naar Zoetermeer is verhuisd. De gemeente Den Haag laat weten dat er bovendien in de twee gebouwen in De Resident - het door architect Michael Graves te renoveren Transitorium en een nieuw gebouw van architect Sjoerd Soeters - te weinig ruimte is voor het departement.

Het uitstel betekent niet dat verhuizing naar Den Haag van de baan is. “De argumenten voor zo'n verhuizing blijven onverkort van kracht”, schrijft secretaris-generaal mr. P.H. Holthuis in het personeelsblad OCenWeekblad van het departement. Hij noemt als voordelen van Den Haag de praktisch realisatie van een Algemene Bestuursdienst en het optimaal gebruik maken van de rijksgebouwen in het Haagse centrum.

De ontwikkeling van De Resident verloopt volgens woordvoerders van de gemeente Den Haag voorspoedig. Alleen het ontwerp voor twee hoge kantoortorens van 107 en 72 meter hoog op de plaats van het gesloopte Centrale-gebouw wordt nog niet uitgevoerd.

Projectontwikkelaar ING Vastgoed heeft nog niet voldoende huurders gevonden voor de in totaal 55.000 vierkante meter in de torens.