Vakanties voor singles; Samen alleen op stap

'Alleengaanden' noemen tour-operators de alleenstaanden die niet alleen op vakantie willen. Reizen voor deze doelgroep zijn geen koppelvakanties, maar 'waar je mensen bij elkaar zet, daar gebeurt natuurlijk wel eens iets'.

De belangrijkste organisatoren van reizen voor alleengaanden zijn Cirkel Solo Reizen (0314-382300), NZH-Travel (023-5152752) en Kras Ster Vakanties (073-5999999). De Solovakantiegids met een uitgebreid overzicht van reisorganisatoren is verkrijgbaar bij de Vereniging Vakantie Partners, postbus 9, 4284 ZG Rijswijk NB, tel.: 0183-443354.

Vroeger ging ze altijd met vriendinnen op vakantie, vertelt Daniëlla de Ridder (36) uit Amersfoort. Maar de een na de ander ging trouwen. Daarom gaat ze sinds een paar jaar met andere alleenstaanden op reis en dat bevalt haar prima. Ze somt op waar ze is geweest: Spanje, Cyprus, Griekenland, Euro Disney bij Parijs. Niet om een partner te vinden, haast ze zich te zeggen, maar gewoon omdat ze van reizen houdt. “Nou ja”, bekent Daniëlla, “er is mij laatst dus wel wat overkomen.” Tijdens een lang weekend kwam ze een man tegen die ze zo leuk vond dat ze nu een relatie met hem heeft. “Het ging heel spontaan, totaal niet geforceerd.” Want 'doelbewust' naar een relatiebureau gaan, dat zou niks voor haar zijn, zegt ze.

Nederland telt 2,65 miljoen alleenstaanden en dat aantal groeit. Touroperators krijgen daarom steeds meer interesse voor deze doelgroep. 'Solo's', 'singles' of 'alleengaanden' noemen ze de vrijgezelle vakantiegangers bij voorkeur, want 'alleenstaanden', dat klinkt zo zielig. Reisorganisator Cirkel (actieve vakanties) stuitte bij toeval op hen. “We hadden een paar jaar geleden een winterreis voor jongeren georganiseerd, met drie-persoonskamers, en dat liep niet”, zegt directeur Rien van Duppen. “We kunnen er stelletjes in zetten, dachten we toen, maar dat is zonde. Dus hebben we een advertentie geplaatst waarin we de reis aanboden voor alleengaanden. Het zat in een week vol.”

Sinsdien biedt Cirkel onder de noemer 'soloreizen' vakanties aan die bestemd zijn voor mensen die individueel boeken. “Anders krijg je drie, vier alleenstaanden en voor de rest echtparen. Dan kunnen de mensen die alleen zijn moeilijk aansluiting vinden”, aldus Van Duppen. De verhouding tussen mannen en vrouwen is mooi bij Cirkel, ongeveer half om half, al verschilt het sterk per week. Moeite om dat te sturen doet de reisorganisatie overigens niet. Wel biedt Cirkel vakanties aan voor bepaalde leeftijdscategorieën (25-40 en 35-55 jaar).

Touroperators benadrukken dat ze niets doen om het ontstaan van relaties te stimuleren. “We organiseren geen koppelactiviteiten”, zegt commercieel directeur Hans Bommer van Kras Ster Vakanties (met behalve busreizen ook vliegvakanties naar vergelegen bestemmingen als Florida en China in het pakket). “Mensen moeten dat tijdens de reis zelf maar zien.” Maar ontstaat er dan nooit iets? “O jawel. Na de reis organiseren we een reünie en dan zien we vaak stelletjes lopen. Die komen dan naar ons toe om ons te bedanken.”

“We houden niet bij hoeveel we er deze week weer hebben gescoord”, zegt ook Rien van Duppen, “maar we krijgen wel eens een trouwkaartje. Als je met zo'n reis meegaat heb je, zonder het door te hebben, toch al een hoop raakvlakken. Logisch, want je hebt allemaal gekozen voor die reis, dat land en die activiteiten.”

Vakanties voor alleenstaanden zijn eigenlijk heel gewone reizen, naar heel gewone bestemmingen. Doordat niemand hardop zegt op zoek te zijn, is de sfeer ontspannen, dus juist gunstig voor het ontstaan van een vakantieromance. Toch vinden mensen het wel eng om alleen op stap te gaan. “Dat merken we bijvoorbeeld aan het aantal telefoontjes in de week voor vertrek”, zegt directeur Frans Staal van NZH Travel. “Dan bellen veel mensen met lullige vragen. Gewoon om te checken of alles klopt.”

NZH organiseert luxe-touringcarreizen. Het enige waarin alleengaande vakanties van deze organisatie verschillen van reguliere reizen is de grootte van het gezelschap. Dat wordt kleiner gehouden, zegt Staal. “We hebben namelijk gemerkt dat dertig personen het maximum is dat chauffeur en reisleider aankunnen. Bij een gewone reis gaan er vijftig mee, maar omdat het dan veelal echtparen zijn, komen er vragen van maar 25 personen.” Daar komt bij dat er in het hoogseizoen weinig hotels zijn die meer dan dertig een-persoons-kamers vrij hebben.

Alleen rond kerst en oud en nieuw hebben hotels vaak volop ruimte. Die dagen brengen de meeste mensen immers bij voorkeur door in huiselijke sfeer. Voor wie geen partner heeft is een vakantie dan een alternatief om niet alleen thuis te hoeven zitten. Touroperators constateren in de donkere dagen van december dan ook een piek in het aantal boekingen door alleenstaanden.

“Normaal gaan er drie of vier alleenstaanden mee met een georganiseerde reis. Maar met kerst zijn dat er wel twintig”, weet Paul Borsboom, voorzitter van de Vereniging Vakantie Partners (VVP). De club gaf dit jaar voor het eerst de Solovakantiegids, een overzicht van alleengaandenreizen, uit. Verder bemiddelt de VVP tussen leden die op zoek zijn naar reisgezelschap en komt zij op voor de belangen van de individuele toerist, die nog lang niet altijd door iedere hoteleigenaar met open armen wordt ontvangen (twee gasten op een kamer betalen immers meer dan een).

Tijdens de kerst van 1992 was Borsboom samen met zijn vrouw - hij al 28 jaar gelukkig getrouwd - op vakantie in Engeland. “We zaten in zo'n oud, Victoriaans hotel, waar we een hele comfortabele kamer hadden.” In de kerstnacht ging het brandalarm - vals bleek later - af en werden alle gasten het hotel uitgestuurd. “Stonden we daar met z'n allen”, zegt Borsboom, “in onze pyjama's in de sneeuw. Dat werkte verbroederend, tijdens het kerstdiner de volgende avond schoven we alle tafels aan elkaar. Nou, toen werd me daar toch een partij geklaagd door die alleenstaanden. In hun kamers bleek het helemaal niet warm te worden. In oude hotels zijn de een-persoonskamers namelijk vaak de slechtste kamers. Ze waren vroeger voor het personeel, toen dat nog intern was, en zijn daarom slecht gesitueerd, boven de keuken bijvoorbeeld.”

Borsboom verbaasde zich erover dat er geen organisatie was om de belangen van de single toerist te behartigen. Toen hij enige tijd later een boek over automatisering aan het schrijven was en een case nodig had om de werking van een door hem ontworpen computerprogramma uit te leggen, werd dat de (fictieve) Vereniging Vakantie Partners. Nieuwsgierig of daar ook werkelijk belangstelling voor zou zijn, zette hij een advertentie in een plaatselijke krant. De respons was groot. Drie jaar geleden besloot Borsboom daarom de vereniging daadwerkelijk op te richten.

Een kleine duizend personen vonden vorig jaar via de VVP, die 1.500 leden telt, een vakantiepartner. Zijn computer helpt Borsboom bij het zoeken van mensen wiens wensen het best bij elkaar passen. Ook hij benadrukt dat zijn werk geen verkapte relatiebemiddeling is, maar er gebeuren natuurlijk wel eens wat, zoals hij het noemt, 'bedrijfsongevalletjes'. “Daar waar je mensen bij elkaar zet, ontstaat wel eens iets. Begrijpelijk, want wat is leuker dan een vakantieliefde? Het vervelende is alleen dat wij meteen twee leden kwijt zijn.” Leden die opzeggen omdat hun vakantiepartner levenspartner is geworden, krijgen acuut een brief van Borsboom met het verzoek donateur teworden.

Koos Teuben (60) uit Hoogezand ging twee keer veertien dagen op vakantie met een groepje van de Vereniging Vakantie Partners. Vorig jaar nam hij zes dames mee op zijn motorboot, dit jaar zeven andere, in leeftijd variërend van 50 tot 70 jaar. Teuben hoopte op een vriendschap voor langere tijd. “Zolang hij kan lopen blijft een man toch op zoek”, zegt hij. Maar het werd niks. “Die vrouwen hebben ook wel verlangens, maar ze zijn zo kieskeurig op die leeftijd.” Toch heeft Teuben geen spijt. “Het waren leuke vakanties, volgend jaar doe ik het zeker weer. Maar dan moeten er ook een paar mannen mee.”

    • Jeroen van der Kris