Touvier in Franse gevangenis overleden

PARIJS, 18 JULI. De Franse oorlogsmisdadiger Paul Touvier (81) is gisteren overleden in de gevangenis van Fresnes, een voorstad van Parijs. Hij is de enige Fransman die is veroordeeld wegens misdrijven tegen de menselijkheid. Hij kreeg levenslang in 1994.

Paul Touvier was tijdens de Duitse bezetting verantwoordelijk voor de inlichtingendienst in Lyon van de Milice, de Franse strijdmacht die de Duitsers hielp. Hem worden onder meer zeven doden bij de vergeldingsactie in Rillieux-les-Papes verweten.

Touvier werd na de oorlog twee keer bij verstek ter dood veroordeeld. In 1947 ontsnapte Touvier na een politieverhoor. Daarna bleef hij voortvluchtig. In 1971 schonk president Pompidou, die de verdeeldheid van de natie wilde tegengaan, hem gratie.

Touvier kon zich het grootste deel van de naoorlogse periode onttrekken aan de justitie door de bescherming die hij genoot van conservatieve kringen in de rooms-katholieke kerk; hij trok van klooster naar klooster. Nadat hij in 1989 was gearresteerd duurde het tot 1994 vòòr hij in Versailles werd berecht.

Frankrijk wacht nu alleen nog op het proces van Maurice Papon, die als hoge ambtenaar in de Gironde met het deporteren van joden zou hebben geholpen. Zijn berechting is steeds door president Mitterrand tegengehouden.