Theatergroep Delta mag niet naar Indonesië

AMSTERDAM, 18 JULI. Theatergroep Delta gaat niet op toernee naar Indonesië. De Indonesische autoriteiten hebben het gezelschap daarvoor geen toestemming gegeven. “De noodzakelijke vergunningen zijn twee weken voor vertrek zonder opgaaf van reden ingetrokken”, heeft Delta gisteren laten weten.

Delta zou Zeven bergen van verlangen (Tujuh Gunung Dambaam) brengen in de Indonesische taal het Bahasa. Er waren voorstellingen gepland in Jakarta en Bandung en op Ambon.

Delta is een Molukse theatergroep die tien jaar geleden is ontstaan. In december trad de groep op met de voorstelling Ik proclameer, onder regie van Pieter Vrijman. Die voorstelling ging over de onafhankelijkheidsverklaring van de Molukken, ten opzichte van Indonesië. Het toneelstuk liet aan de hand van Nederlandse en Molukse personages zien wat die gebeurtenis in het verleden, waarop zij geen invloed hadden, voor invloed heeft gehad op hun levens. Delta had voor de toernee steun gekregen van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en van Buitenlandse Zaken en van het Fonds voor de Podiumkunsten, het Nederlandse Literair Produktie- en Vertalingenfonds en het Lirafonds.