The Society Shop is te koop

ROTTERDAM, 18 JULI. Goudsmit (detailhandel en professionele diensten) wil de kledingketen The Society Shop op korte termijn verkopen en zich volledig richten op de markt voor opleidingen en flexibele arbeid.

De onderneming maakte naast de verkoop van de The Society Shop vanmorgen de overname bekend van EDES/Seagull uit Den Haag, een winstgevend projectbureau voor technisch personeel met 450 medewerkers en een omzet van 50 miljoen gulden. De overname wordt deels gefinancierd uit eigen middelen en deels door een onderhandse plaatsing van circa 100.000 nieuwe aandelen. Met de overname van EDES wordt Goudsmit een van de grotere spelers op de Nederlandse uitzendmarkt, naast bedrijven als Randstad en Content.

Niet bekend

Binnen de kledingdetailhandel werd al langer rekening gehouden met de verkoop van The Society Shop. De keten van twintig herenkledingzaken lijdt al een tijdje verlies. Vorig jaar startte The Society Shop met een nieuwe winkelformule in Rotterdam, Den Haag en Amstelveen. De verkoop van dameskleding werd gestaakt, het interieur van de winkels veranderd en er kwam een eigen huismerk.

Volgens Goudsmit heeft de herstructurering inmiddels merkbare effecten opgeleverd. Niettemin zet de onderneming de winkelketen in de etalage, omdat zij zich volledig wil concentreren op opleidingen en het uitzendwezen. Goudsmit, voor 64 procent eigendom van Wolters Schaberg Groep, heeft al drie uitzenddochters, Flexitime, Polec en Techno Time. Verder maakt het Luzac College, actief op het gebied van particulier onderwijs, sinds vorig jaar deel uit van de onderneming.

De overname van EDES/Seagull heeft volgens de directie van Goudsmit dit jaar sterk positieve effecten op de winst per aandeel. Goudsmit zei niet te verwachten dat de verkoop van The Society Shop tot buitengewone baten of lasten zou leiden, gezien de boekwaarde en de getroffen voorzieningen. Vorig jaar behaalde Goudsmit een totale omzet van 111,4 miljoen gulden, terwijl de winst met een derde kon worden opgevoerd tot 6,7 miljoen gulden.