Stork stijgt vijf procent na koop Fokker Aviation

AMSTERDAM, 18 JULI.Op de Amsterdamse beurs is vanmorgen de koers van het aandeel Stork omhoog geschoten. Beleggers reageerden enthousiast op de overname door Stork van Fokker Aviation en de prijs (300 miljoen gulden) die wordt betaald. Stork won 2,50 gulden (5 procent) op 50,50.

AMSTERDAM De AEX-index van belangrijkste aandelen noteerde omstreeks het middaguur een winst van 4,07 punten op 531,18 punten. De aandelenmarkt werd gesteund door een opleving van de obligatiemarkt. De toonaangevende tienjarige staatslening steeg 0,22 punten tot 97,47 punten. De lange rente, het rendement op deze lening, daalde tot 6,36 procent.

Onder de internationals was Philips onveranderd op 50,50 gulden. Philips-dochter Polygram verloor 90 cent op 89,10 gulden. Koninklijke Olie boekt een winst van 2,70 gulden op 254 gulden, Unilever klom met 1,70 gulden tot 237,50 en KLM negen dubbeltjes naar 53,80. Ook Ahold profiteerde van de positieve stemming. Het aandeel steeg met 80 cent tot 86 gulden, een gulden boven de emissieprijs van de nieuwe aandelen.

Ook banken en verzekeraars boekten winst. ABN Amro was 1,10 gulden hoger op 83,90. ING won twee kwartjes op 47,70 gulden.

Goudsmit (detailhandel en professionele diensten) maakte vanmorgen bekend de Society Shops te verkopen en zich volledig te richten op de markt voor opleidingen en flexibele arbeid. Het aandeel maakte een sprong van 7 gulden tot 72 gulden. Goudsmit maakte tevens de overname bekend van het Haagse projectbureau EDES/Seagull.

De dollar is vanmorgen op de Europese valutamarkten iets opgekrabbeld. Omstreeks het middaguur noteerde de Amerikaanse munt een koers van 1,6709 gulden tegenover een slotkoers van 1,6680 gulden gisteren.

Valutahandelaren zijn in afwachting van de zogeheten Humphrey-Hawkins toespraak van Alan Greenspan, president van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten. In deze halfjaarlijkse rede geeft Greenspan voor het Congres zijn visie op de stand van zaken van de economie in de Verenigde Staten. Valutahandelaren zullen de rede nauwkeurig uitpluizen op aanwijzingen over het toerkomstige rentebeleid van de Fed.

NEW YORK Na het chaotische koersverloop van dinsdag kwam de effectenbeurs van New York gisteren in rustiger vaarwater. Dow Jones-index van belangrijkste aandelen steeg met 18,12 punten tot een slot van 5376,88. De omzet was hoog, 512 miljoen aandelen.

De vrees voor tegenvallende kwartaalcijfers raakte wat op de achtergrond. Halfgeleiderproducent Intel had dinsdag na sluiting van Wall Street kwartaalcijfers gepresenteerd die beter waren dan verwacht. Ook autoproducent Ford overtrof de verwachtingen.

Na een half uur handel noteerde het Dow Jones gemiddelde voor de dertig belangrijkste fondsen een winst van zeventig punten. Later op de dag gaf de graadmeter een groot deel van deze winst weer prijs.

Nasdaq, de elektronische beurs voor jonge (technologie) bedrijven boekte voor het eerst in vijf beursdagen een recordstijging van 33 punten (3,1 procent). TOKIO Op de effectenbeurs van Japan sloot de Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen 153,54 punten hoger op 21.566,42. De omzet was met 260 miljoen aandelen ronduit mager. Buitenlandse investeerders deden opnieuw stukken van de hand, terwijl binnenlandse institutionele beleggers zich niet lieten zien. Daartegenover stond echter vraag van beleggingsfondsen.