Nieuwe Zwitserse munt

Zwitserland wordt al jaren geplaagd door een dure munt. De toeristen laten het dan ook afweten. Het zomer- en winterseizoen van 1995 waren voor Zwitserland een dieptepunt. Om deze zomer het toeristenseizoen te redden bedacht Fred Miller, VVV-directeur in het bergdorpje Grächen (kanton Wallis), een originele oplossing. Van juni tot en met oktober is hier de Zwitserse frank vervangen door de Grächendollar.

De Grächendollar is de officiële munt en de Zwitserse frank is door de dorpsgemeenschap gedegradeerd tot een buitenlandse valuta. Fred Miller zegt dat er iets aan het wegblijven van de toeristen gedaan moest worden. “Omdat de Zwitserse Nationale Bank nauwelijks in staat is de frank 'naar beneden' te krijgen, hebben we zelf een oplossing bedacht, een eigen munt.” Het voordeel zit in het koersverschil. De Grächendollar is tussen de acht en elf procent goedkoper dan de frank. Omgerekend naar guldens kost de Grächendollar ƒ 1,24; voor één Zwitserse frank moet al gauw ƒ 1,38 betaald worden. De koers van de 'dollar' wordt iedere donderdag op basis van vraag en aanbod door de lokale banken bepaald.

Ter waarde van 1,2 miljoen Zwitserse franken is de lokale munt in omloop gebracht. Er zijn zo'n 62.000 biljetten in coupures van 1, 5, 10, 20 en 100 Grächendollars gedrukt. De 'dollar' is tegen inwisseling van vreemde valuta bij de banken en de VVV van Grächen te koop. Volgens Miller is het biljet goed beveiligd. “De Edelweiss als watermerk, speciaal papier en een UV-drukmethode bieden voldoende zekerheid tegen nadruk en vervalsing.”

Winkels, restaurants, hotels, kabelbaantjes, iedereen accepteert de Grächendollar. Miller beweert dat participatie in het project voor de lokale economie meer oplevert dan het verlagen van de prijzen van artikelen en diensten. “En de toerist spaart geld uit. Zo is omgerekend twee deciliter wijn ruim een gulden goedkoper dan wanneer in Zwitserse franken afgerekend zou zijn.”

Miller: “De reden voor het wegblijven van toeristen moest bij de wortel, de harde munt, worden aangepakt. Toen bleek dat de wet het uitgeven van een eigen munt niet verbiedt, was de keuze gemaakt.” Gevraagd naar de effecten zegt Miller dat de bezettingsgraad van de hotels vergeleken bij vorig jaar al 28 procent is gestegen.

    • Ronald Vecht