Mitsubishi roept 650.000 auto's terug

TOKIO/ROTTERDAM, 18 JULI. De Japanse autofabrikant Mitsubishi gaat ongeveer 650.000 verkochte auto's terugroepen naar de garage vanwege problemen met de remmen. Het is de grootste recall in de geschiedenis van Mitsubishi.

De Nederlandse Mitsubishi-importeur verwacht niet dat de maatregel betrekking heeft op Mitsubishi's die in Nederland rondrijden. “Wij hebben net contact gezocht met 'Mitsubishi Europe' en die verwacht dat de recall geen betrekking heeft op auto's die in Nederland zijn geleverd”, aldus algemeen-directeur G. Vermeer van Mitsubishi-importeur Hart Nibbrig & Greeve vanmiddag in een eerste reactie op het bericht uit Japan.

De autos die worden teruggeroepen vertonen mankementen bij het remsysteem. De hydrolische remaandrijving op de voorwielen is tè kwestbaar bevonden en zou kunnen knappen waardoor remvloeistof zou kunnen gaan lekken, zo meldde het Amerikaanse persbureau AP vandaag.

Het betreft 335.000 Mitsubishi's die nu in het buitenland rondrijden en zo'n 300.000 wagens in Japan zelf. Het gaat daarbij ondermeer om de personenenauto's 'Sigma' and 'Diamant' die tussen april 1990 en december 1993 in Japan zijn gebouwd èn om de Pajero terreinwagens die tussen november 1990 en januari 1994 van de lopende band rolden.

Afgelopen mei maakte Nissan, een andere grote Japanse autofabrikant, bekend dat het op last van het ministerie van Transport in Tokio maar liefst 1,05 miljoen auto's naar de garage moest terugroepen wegens brandgevaar. In de Japanse auto-industrie was in 1970 voor het laatst sprake van zo'n ingrijpende maatregel. Toen moest Toyota 770.000 auto's laten repareren.