Mercedes-directeur Gottschalk stapt op

ROTTERDAM, 18 JULI. Bernd Gottschalk, binnen de vijf man tellende raad van bestuur van Mercedes Benz verantwoordelijk voor de vrachtwagens, stapt per 1 augustus op. Gottschalk blijft voorlopig wel deel uitmaken van de raad van commissarissen van een aantal vestigingen van Mercedes in het buitenland.

In een verklaring stelt de Duitse autofabrikant dat het vertrek van Gottschalk niets te maken heeft met bezuinigingen en reorganisaties van de al jaren sukkelende vrachtwagendivisie, maar dat “er uiteenlopende opvattingen binnen de raad van bestuur zijn over de organisatorische vorm van de vrachtwagendivisie.”

De nu 53-jarige Gottschalk kwam in 1972 bij Mercedes in dienst. Sinds mei 1992 leidde hij de vrachtwagendivisie. De produktie is sterk geïnternationaliseerd. Op het ogenblik wordt een van de twee vrachtwagens die Mercedes maakt, in het buitenland geassembleerd. Enkele jaren geleden is 17 miljard D-mark uitgetrokken voor de introductie van nieuwe modellen.

De grootste truckfabriek van Mercedes buiten Duitsland is die in Brazilië. Daar is op het ogenblik Ben van Schaik directeur, de voormalige bestuursvoorzitter van Fokker. Naast Brazilië heeft Mercedes ook grote truckbelangen in de Verenigde Staten waar de fabriek onder de naam Freightliner opereert. Mercedes produceerde vorig jaar 320.100 bedrijfswagens en 583.000 personenauto's. Er werd op een omzet van 72 miljard D-mark een winst geboekt van bijna 2,3 miljard.